Fatura yönetimi uygulamasında faturaların makine öğrenmesi ile sınıflandırılması ve bir uygulama
Classification of invoices with machine learning in invoice management application and an application
- Tez No: 826694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Management Information Systems, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Sınıflandırma, Python, Python Flask, Karar Destek Sistemi, Machine Learning, Classification, Python, Python Flask, Decision Support System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teknolojinin ulaşılabilir bir hale gelmesi ve yaygınlaşması şirketlerin büyük miktarlardaki veriyi daha düşük maliyetlerle, daha kolay, düzenli ve kullanılabilir bir şekilde depolayabilmelerine olanak sağlamaktadır. Depolanan verinin işlenmesi ve analiz edilerek karar verme süreçlerine dahil edilmesi de operasyonel olarak şirketlere büyük kolaylıklar sağlayabilmektedir. Bu çalışmada; aktif olarak kullanılmakta olan ve çok sayıda kullanıcısı olan bir muhasebe uygulamasında kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmekte olan faturaların sınıflandırılması işlemini otomatik hale getirecek bir karar destek sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Mevcut durumda sisteme yüklenen faturalar ilk olarak sınıflandırmadan sorumlu kullanıcılar tarafından incelenerek hangi sınıfa ait olduğu belirlenmektedir. Daha sonra belirlenen sınıfın kullanıcılarına iletilmektedir. Bu sınıflandırma işleminin kullanıcılar tarafından yapılması hem iş gücü kaybına hem de özellikle iş yoğunluğunun yüksek olduğu dönemlerde gecikmelere yol açmaktadır. Bu doğrultuda uygulamanın veri tabanında kayıtlı yaklaşık 450 bin adet faturanın verileri düzenlenerek makine öğrenmesi teknikleri ile bir model eğitilmiştir. Daha sonra eğitilen bu model kullanılarak fatura sınıfını otomatik tespit eden bir uygulama geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The accessibility and proliferation of technology enable companies to store large amounts of data at lower costs, in a more straightforward, organized, and usable manner. Processing and analyzing the stored data and incorporating it into decision-making processes also provide significant operational advantages for companies. In this study; it is aimed to develop a decision support system that will automate the classification process of invoices carried out by users in an accounting application that is actively used and has many users. In the current situation, the invoices uploaded to the system are first examined by the users responsible for classification and the class they belong to is determined. It is then forwarded to the users of the specified class. Performing this classification process by users causes both labor loss and delays, especially during periods of high workload. In this direction, a model was trained with machine learning techniques by editing the data of approximately 450 thousand invoices registered in the application's database. Using this trained model, an application was developed that automatically detects the invoice class.