Antik düşüncede siyasi iktidarın sınırlanması: Platon, Aristoteles, Cicero
The limitation of political power in ancient thought: Plato, Aristotle, Cicero
  1. Tez No: 826830
  2. Yazar: HABİL ARABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Siyasal Bilimler, Philosophy, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Aristoteles, Cicero, siyasi iktidar, sınırlama, yasa, devlet, rejim, anayasa, adalet, Plato, Aristotle, Cicero, political power, limitation, law, state, regime, constitution, justice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tez; siyasi iktidarı sınırlama düşüncesini ilk defa düzenli bir şekilde dile getiren Platon, Aristoteles ve Cicero'nun eserlerini esas alarak bir bütün ortaya koyar. Birinci bölümde Platon'un üç ana eseri incelenir ve yaşadığı siyasi tecrübeye temas edilir. Politeia'dan Nomoi'ye uzanan çizgide erdemle yönetenlerden yasalarla yönetenlere derece derece bir geçiş yaşanır. İlki doğası gereği sınırlı bir iktidara sahipken diğerinde kurumsal düzenlemelere ağırlık verilir. İkinci bölümde Aristoteles'in sınırlama motivasyonu ve araçları incelenir. Ona göre siyasi iktidarın evrensel yasaları rehber edinen adil yasalarca sınırlanması gerekir. Etikten siyasete geçiş hukukun zorunluluğuna işaret eder. Kurumsal sınırlama araçları pratik rejim örnekleriyle incelenir. Üçüncü bölümün konusu olan Cicero sınırlama düşüncesinin temeline doğal hukuku yerleştirir. Devleti hukukla özdeşleştiren filozof Roma'yı ideal devlet olarak sunar. Gelişmiş dengeleme araçlarıyla bir karma rejim teşkil eden bu büyük devlet adalet ve haklar istikametinde siyaset yürütür.
Özet (Çeviri)
The thesis presents a whole based on the works of Plato, Aristotle and Cicero, who for the first time regularly expressed the idea of limiting political power. In the first part, Plato's three main works are examined and his political experience is touched upon. On the line from Politeia to Nomoi, there is a gradual transition from those who rule by virtue to those who rule by law. The former has limited power by nature, while the other focuses on institutional regulations. In the second part, Aristotle's motivation and instruments of limiting are examined. According to him, political power should be limited by just laws guided by universal laws. The transition from ethics to politics points to the necessity of law. Institutional limiting instruments are examined with practical regime examples. Cicero, who is the subject of the third part, places natural law on the basis of the thought of limitation. The philosopher who identifies the state with law presents Rome as the ideal state. This great state, which constitutes a mixed regime with advanced balancing instruments, conducts politics in the direction of justice and rights.