Pirina kompostunun ve bazı fungisitlerin fasulyede Sclerotium rolfsii'nin gelişimine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of pirina compost and several fungicides on the development of Sclerotium rolfsii in beans
- Tez No: 826844
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sclerotium rolfsii, fasulye, pirina kompost, fungisit, Sclerotium rolfsii, beans, olive pomace compost, fungicide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Sclerotium rolfsii Sacc. (Telemorf: Athelia rolfsii (Curzi) C. C. Tu & Kimbr.) toprak kökenli polifag bir fungal etmendir. Bu çalışmada 5 farklı etken maddeye sahip fungisit ile zeytin katı atığı pirina kompostunun fasulyede önemli patojen S. rolfsii'ye karşı etkisi araştırılmıştır. Pirina ile keçi gübresi karıştırılıp kompost elde edilmiştir. Pirina kompostunın S. rolfsii'nin in vitro'da etkinliğini araştırmak için pirina ve su eşit hacimlerde karıştırılarak kompost ekstraktı elde edilmiştir. Kompost ekstraktı 2 farklı sterilizasyon yöntemi (otoklavda sterilizasyon ve soğuk filtrasyon) kullanılarak patates dekstroz agar (PDA) ortamına farklı oranlarda eklenmiştir (%1, %2, %5, %10, %25). PDA ortamında pirina kompost ekstrakt oranı arttıkça miselyal gelişim ve sklerot çimlenmesinde azalış olduğu gözlemlenmiştir. Soğuk filtrasyon ile sterilize edilen ekstraktların fungusun in vitro'daki gelişimini otoklavla sterilize edilen ile kıyaslandığında daha fazla engellediğini göstermiştir. Çalışmada ayrıca 5 farklı fungisitin kullanıldığı in vitro çalışmalarda en etkili fungisitin fluxapyroxad + difenoconazole olduğu bulunmuştur. İnokulum varlığında fasulye tohum çimlenmesine etkisinin araştırıldığı saksı denemelerinde, fungisitli tohumların çimlenme oranı negatif kontrol ile aynı olurken, pirina kompostu eklenen saksılarda, kompost oranı arttıkça çimlenme oranının istatistiki olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Pirina kompostunun S. rolfsii'ye karşı kısmen etkili olduğu, hastalıkla sürdürülebilir mücadelede diğer yöntemlerle beraber kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sclerotium rolfsii Sacc. (Telemorph: Athelia rolfsii (Curzi) C. C. Tu & Kimbr.) is a soil-borne polyphagous fungal pathogen. The effects of fungicides with 5 different active ingredients and olive pomace waste were investigated against S. rolfsii that is important in beans. Compost was obtained by mixing pomace and goat manure. Compost extract was obtained by mixing pomace and water in equal volumes in order to investigate the efficacy of pomace compost on S. rolfsii in in vitro conditions. Compost extract was added to potato dextrose agar (PDA) medium at different rates (1%, 2%, 5%, 10%, 25%) using 2 different sterilization methods (autoclave sterilization and cold filtration). It was observed that mycelial growth and sclerotium germination decreased as the pomace compost extract ratio increased in PDA medium. It was observed that extracts sterilized by cold filtration inhibited the in vitro growth of the fungus more than those sterilized by autoclave. In vitro studies exhibited that fluxapyroxad + difenoconazole was found to be the most effective among the 5 different fungicides. In the pot experiments, the germination rate of the seeds with fungicide was the same as the negative control, while the germination rate was not statistically significant from the positive control no matter the compost ratio added to the pots. It was concluded that pomace compost is partially effective against S. rolfsii and can be used together with other methods in the sustainable control of the disease.