Görüntü işleme tekniği ile marul bitkisinin kütlesinin belirlenmesi
Determination of lettuce plant mass using image processing technique
  1. Tez No: 826870
  2. Yazar: MEHMET HAN İNYAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, MATLAB, marul, kütle belirleme, Image processing, MATLAB, lettuce, mass determination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, görüntü işleme tekniği kullanılarak marul bitkisinin kütlesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Denemeler için marul bitkilerinden altı dönemde elde edilen 120 adet fotoğraf kullanılmıştır. MATLAB yazılımı kullanılarak bitkinin RGB renk uzayındaki farklarından yola çıkarak marulun taç yaprak izdüşüm alanı piksel cinsinden bulunup, ölçüsü bilinen referans değer yardımı ile oranlanarak bitkinin gerçek alanı hesaplanmıştır. Fotoğrafların çekildiği dönemlere paralel olarak marulların ağrılıkları da hassas terazi ölçülmüştür. Hesaplanan gerçek alan ile ölçülen marul ağrılıkları arasında regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda dönemlere ait belirleme katsayıları; 1. dönem 0.68, 2. dönem 0.74, 3. dönem 0.78, 4. dönem 0.69, 5. dönem 0.89, 6. dönem 0.73 ve tüm dönem de ise 0.91 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bu değerlerin neticesinde marulun ağrılığının yüksek hassasiyet ve doğrulukla tahmin edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it is aimed to determine the mass of lettuce plant using image processing technique. Materials and Methodology: For the experiments, 120 photographs obtained from lettuce plants in six periods were used. Using MATLAB software, the area of the lettuce petal projection was found in pixels based on the differences of the plant in RGB colour space and the actual area of the plant was calculated by proportioning it with the help of a known reference value. In parallel with the periods when the photographs were taken, the weight of the lettuce was also measured on a precision balance. Regression analyses were performed between the calculated true area and the measured lettuce weights. Results: As a result of the analysis, the coefficients of determination for the periods were 0.68 for the 1st period, 0.74 for the 2nd period, 0.78 for the 3rd period, 0.69 for the 4th period, 0.89 for the 5th period, 0.73 for the 6th period and 0.91 for the whole period. Conclusion: As a result of these values, it was determined that the weight of lettuce can be estimated with high precision and accuracy.