A finite element based plate/shell macro element
Sonlu elemanlar tabanlı plak/kabuk makro elemanı
- Tez No: 82690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: sonlu elemanlar yöntemi, makro eleman, kısıt denklemeleri, statik yoğunlaştırma, nesne yönelimli programlama. vı, finite element method, macro element, constraint equations, static condensation, object-oriented programming
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET SONLU ELEMANLAR TABANLI PLAK/KABUK MAKRO ELEMANI Kurç, Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur Polat Temmuz 1999, 128 Sayfa Bu çalışmada yapısal sistemlerin çözümlenmesi için bir makro elemanın formülasyonu yapılmıştır. Nesne yönelimli bakış açısı kullanılarak geliştirilen sonlu elemanlar programı“NESONEL”sayesinde bu elemanın pratik kullanımının sağlanması amaçlanmışta. Geliştirilen makro elemanın doğrusal kenarlara sahip olan her türlü geometrideki plakların modellenmesinde kullanılması mümkündür. İki boyutlu eleman davranışının modellenmesi için dörtgen elemanlar kullanılmıştır. Ayrıca makro elemana güçlendirici kirişlerin de eklenmesine olanak sağlanmıştır. Hesaplama sırasında ilk olarak iç düğüm noktalarının etkisi statik yoğunlaştırma yöntemiyle kenar düğüm noktalarına aktarılır. Daha sonra kenar düğüm noktalarına kısıt denklemleri uygulanarakdavranışlarının aktif düğüm noktalarında ifade edilmesi sağlanır. Kısıt denklemlerinin hesabında düz bir kenar boyunca gerçekleşeceği varsayılan yerdeğiştirme değişimi kullanılır. Bu sayede makro elemanın birkaç aktif düğüm noktasında tanımlanması sağlanmıştır. Eldeki problemin incelenmesi, anlaşılması, ve bilgisayar programının geliştirilmesi sırasında nesne yönelimli bakış açısı kullanılmıştır. Problem dört ana başlık altında incelenmiştir, mekanik problem, geometrik problem, matematiksel problem ve veri tabam problemi. Her bir başlık üzerinde teker teker çalışılmış ve gerekli nesnelerin tasarımı ve geliştirilmesi tamamlanmıştır. Program geliştirilirken C++ programlama dili kullanılmıştır. Macro elemanın doğruluğunu ve kullanılabilirliğini test etmek amacıyla çeşitli yüklemeler altındaki değişik tipteki yapılar çözülmüş, sonlu eleman çözüm sonuçları makro eleman çözümleriyle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FINITE ELEMENT BASED PLATE/SHELL MACRO ELEMENT Kurç, Özgür M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Polat July 1999, 128 Pages In this study, the derivation and implementation of a finite element based plate/shell macro (super) element with stiffeners is carried out. The element is intended for the analysis of structural systems with planar components. An object-oriented finite element program NESONEL having this macro element in its element library is developed. The macro elements can be used in modeling any kind of planar structural component with the only restriction that its boundaries must be composed of straight line segments. Quadrilateral elements are used to model the two-dimensional bending and stretching behavior. It is possible to have stiffeners in the macro element. The element is generated from a regular finite element model of the region by first condensing the inner domain nodes to boundary nodes on the mperimeter of the region by static condensation. Then, a prescribed displacement field is imposed on each boundary via some constraint equations thus eliminating the nodes on the boundaries. This way, the macro element definition is confined to a few coupling nodes on the boundary of the element domain. Object-oriented paradigm is preferred in the analysis, design and the implementation of the computer program. The problem statement is considered in four different parts; mechanical problem, geometrical problem, mathematical problem and database problem. Each part is analyzed separately and the design and the implementation of the objects are made. The C++ language is used in the program. In order to check the accuracy and the efficiency of the macro element, some test structures subjected to different kinds of loading are modeled using macro elements and analyzed. The results are compared with regular finite element solutions.