Design and synthesis of novel chemosensors for saccharide recognition
Sakkarit tayini için yeni floresan moleküler algılayıcıların tasarımı ve sentezi
- Tez No: 82689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN U. AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Floresan, moleküler algılayıcılar, boronik asitler, sakkaritler, squaraine, perilen VI, Fluorescence, molecular recognition, saccharides, boronic acids, squaraine, perylene. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz SAKKARIT TAYINI İÇİN YENİ FLORESAN MOLEKÜLER ALGILAYICILARIN TASARIMI VE SENTEZİ Kükrer, Başak Yüksek Lisans. Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin Umut Akkaya Temmuz 1999, 82 sayfa Konuk molekülleri kesin olarak ve özgün biçimde ayrımlayabilecek yapay algılayıcıların moleküler tasarımı çok aktif bir çalışma alanı oluşturmuştur. Boronik asitlerin diolerle bazik sulu ortamda hızlı ve geri dönüşümlü bileşikler oluşturduğu uzun zamandan beri bilinmektedir, önceden düzenlenmiş cis-diolleri olan sakkaritler, boronik asitlerle güçlü bileşikler oluştururlar ve bu yüzden ara yüzey olarak yapay şeker algılayıcıları için yararlıdırlar. Çalışmanın ilk kısmında iki fenilboronik asitgrubu taşıyan yeni bir“squaraine”türevi sentezlendi. Bu madde karbonhidratları sulu çözeltide floresan şiddetinde artış göstererek tayin etmektedir. Uyarılma ve emisyon dalgaboyları sırasıyla 625 ve 645 nm'dir. İkinci kısımda, yeni bir yüksek“aggregation-deaggregation”iki fenilboronik asit grubu içeren perilen türevi sentezlendi. Bu madde çok yüksek kuantum verimine sahiptir ve sulu çözeltide karbonhidrat algılamaktadır. İki madde de spektral olarak karakterize edilmiştir. Bu maddelerin sakkaritler üzerindeki etkisini test etmek için absorbsiyon ve floresan ölçümleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SYNTHESIS OF NOVEL FLUORESCENT CHEMOSENSORS FOR SACCHARIDE RECOGNITION Kükrer, Başak M. S. Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin Umut Akkaya July 1999, 82 pages The molecular design of artificial receptors which can precisely and specifically discriminate between guest molecules has become a very active area of endeavor. Boronic acids are known for a long time to form complexes with diols rapidly and reversibly in basic aqueous media. Saccharides, having prearranged cis-diols, form stronger complexes with boronic acids and Ü1therefore are useful as an interface for artificial sugar receptors. In the first part of this study, a novel symmetrical squaraine derivative with two phenylboronic acid functions have been synthesized. This compound signals carbohydrates in aqueous solutions with a fluorescence intensity increase. The excitation and emission wavelengths are 625 and 645 nm, respectively. In the second part, a novel high aggregation-deaggregation perylene derivative, containing two phenylboronic acid groups, was synthesized. It has very high quantum yield and enables carbohydrate sensing in aqueous solution. Both of these compounds were spectrally characterized. To test the effect of these on saccharides, absorption and fluorescence measurements were performed in basic aqueous media.