An Investigation on maximum dry density and compressibility of coarse granular soils
İri taneli zeminlerin maximum kuru yoğunluğu ve sıkışabilirliği üzerine bir inceleme
- Tez No: 82696
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: maximum dry density, compaction, compressibility, gravel, rockfill. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz İRİ TANELİ ZEMİNLERİN MAKSİMUM KURU YOĞUNLUĞU VE SIKIŞABİLÎRLİĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Mendeş, Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker Mirata Ocak 1999, 82 sayfa Bu çalışmada iri taneli zeminlerin, maksimum kuru yoğunluklarının (pdW saptanmasında, Providence titreşimli yoğunluk (PTY) deneyinin (silindirsel çelik bir kap içerisindeki zemin örneğinin bir yayla yüklenip kabın yanlarına uygulanan çekiç darbeleriyle titreştirildiği bir deney) uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, farklı tane dağılımlarında kırmataş, kumlu çakıl ve çakıllı kum örneklerinin (pdW değerleri farklı yerleştirme koşullarında standart titreşimli tokmak (STT) deneyi ve PTY deneyi ile bulunup sonuçlar karşılaştınlmıştır. PTY deneyi fırında kurutulmuş örnek ile yapıldığında STT deneyine göre daha düşük (pdW değerleri vermiştir. Sıkıştırma sırasında, PTY deneyinde, örneğin titreştin Imesi sırasında 1 kg'lık çekiç yerine 10 kg'lık çekiç kullanılması durumunda STT deney sonuçlarına çok yakın hatta bu sonuçların biraz üzerinde (pdW değerleri elde edilebildiği görülmüştür.Bu çalışmada ayrıca PTY deneyi düzeneğinin iri taneli zeminlerin sıkışma özelliklerinin incelenmesinde kullanılıp kullanılamayacağı da araştırılmıştır. Bunun için kırmataş, kumlu çakıl ve çakıllı kum örnekleri, farklı sıkıştırma koşullarında ve sonradan suya boğularak STT deneyi ile bulunan (pdW değerlerinin %90'ı ve %100'ü oranında sıkıştırılıp 40 kPa ve 200 kPa basınç altında 22 - 24 saat bekletilerek sıkışma miktarları ölçülmüştür. Bu deneyler sonucunda, (1) sıkıştırma sonundaki toplam göreli hacim azalmasının %58 ile %92'sinin basınç uygulanırken oluştuğu; (2) fırında kurutulmuş olarak ya da en uygun su içeriğinde sıkıştırılan örneklerin sonradan suya boğulması durumunda çok az ek bir sıkışma olduğu; (3) aynı sıkıştırma yüzdesinde, sıkışma miktarının düşey yükle arttığı; (4) aynı düşey yük altında, düşük sıkıştırma yüzdesindeki örneğin daha fazla oturduğu, gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler maksimum kuru yoğunluk, sıkıştırma, sıkışabilirlik, çakıl, kırmataş. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE MAXIMUM DRY DENSITY AND COMPRESSIBILITY OF COARSE GRANULAR SOILS Mendeş, Murat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Türker Mirata January 1999, 82 pages The applicability of the providence vibrated density (PVD) test (a test in which the sample, placed in a steel cylinder, is loaded by a spring, and vibrated by blows of a hammer applied to the sides of the cylinder) to the determination of the maximum dry density (pd)^ of coarse granular soils was investigated. For this purpose, comparisons were made between the (p,,),^ values of differently graded samples of crushed stone, sandy gravel and gravelly sand obtained by the standard vibrating hammer (SVH) test and that obtained using PVD test under different placement conditions. It was observed that, the PVD test using oven-dried samples gives significantly lower (pjmax values than that obtained by SVH tests. It has, however, been observed during the preparation of the compression test specimens that in the PVD test, the use of a 10 kg hammer instead of the originally proposed 1 kg hammer can produce degrees of compaction very close to or even higher than 100% based on the SVH test.The suitability of the providence density test apparatus to the study of the compressibility characteristics of coarse granular soils was also investigated. For this purpose, samples of crushed stone, sandy gravel and gravelly sand compacted to about 90% and 100% of the (Pd)max obtained in the SVH test were compressed under 40 kPa and 200 kPa constant vertical stress for 22 to 24 hours, and the compressibility measured under different placement conditions and subsequent soaking. It was observed that (1) 58% to 92% of the final relative decrease in volume values were observed during the application of the vertical load; (2) a very small additional compression occurred upon flooding the specimens initially compressed in the oven- dried state or at the optimum moisture content; (3) for the same degree of compaction, the compressibility decreased with the applied vertical stress; (4) under the same vertical stress, samples with lower initial degrees of compaction settled more.