Evolution of urban green through social interaction
Kentsel yeşil alanların sosyal etkileşim üzerinden evrimi
  1. Tez No: 827069
  2. Yazar: ASLIHAN ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ASILİSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aktiviteler, Sosyal Etkileşim, Yeşil Alanlar, Buluşma Mekanları, Activities, Social Interaction, Urban Green, Gathering Space
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sosyal etkileşim için yaşamsal öneme sahip olan kentsel yeşil alanlar, antik çağlardan günümüze kadar zaman içinde önemli ölçüde değişime uğramıştır. Günümüzün kentsel yeşil alanları, işlevsel sınırları olan belirli bir fiziksel düzenlemeye bağlı olmaktan ziyade, bütüncül ve esnek mekânlar olarak tasarlanmaktadır. Kentsel yeşil alanlar günümüzde yalnızca kullanıcılara kısıtlamalar getiren rekreasyonel uğraşlar için kullanılmamakta (spor tesisleri, çocuk dostu oyun alanları, oturma yerleri gibi); bunun yerine çeşitli yelpazedeki aktivitelere fırsat veren dinamik, adaptif peyzajlar oluşturmaktadır. Çeşitli etkinlikler vasıtasıyla kent sakinleri bir araya gelme ve birbirleriyle etkileşim kurma şansına sahip olabilmektedirler. Bu sayede kent, farklı geçmişlere sahip bireyler için esnek alanlar ve fonksiyonlar sunar. Sonuç olarak, çağdaş yeşil alanlar çeşitli bireyleri kendine çekerek herkese tercih ettikleri aktiviteleri seçme ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı sunar. Bu çalışma, insanların kentsel yeşil alanlara sosyal olarak nasıl katıldıklarını anlamak için, kentsel yeşil alanların tarihsel olarak antik çağlardan günümüze nasıl değiştiğini analiz etmektedir. Günümüz dünyasındaki üç park, Jane Jacobs ve Jan Gehl'in kavramları üzerinden etkinlikler aracılığıyla incelenmektedir. Çalışma aynı zamanda geleceğin yeşil alanları için öngörüler ve tasarım önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Urban green spaces, which are vital venues for social interaction, have altered substantially over time, from antiquity to the present-day. Contemporary urban green spaces are intended as full and flexible locations rather than depending on a specific physical arrangement with functional limits. Urban green spaces are nowadays not solely utilized for recreational pursuits that put constraints on users (such as sports facilities, child-friendly play areas, sitting places, etc.); rather, they generate dynamic, adaptable landscapes that give opportunity for a range of activities. Thanks to varied activities citizens in the urban might have chance to gather and engage each other. This supplying the urban offers flexible spaces and functions for individuals with varied background. As a consequence, contemporary green spaces draw in a range of individuals, providing everyone the possibility to pick activities they prefer and spend their spare time. In order to comprehend how people, engage socially in urban green spaces, this study analyzes how urban green spaces have altered historically from ancient to present times. Three parks in the contemporary world are investigated through activities owing to the concepts of Jane Jacobs and Jan Gehl. The study also gives projections and design proposals for green areas of the future.