Konaklama sözleşmesi
Accommodation agreement
  1. Tez No: 827091
  2. Yazar: TUĞÇEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama, Sözleşme, Sorumluluk, Turizm, Accommodation, Contract, Liability, Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Çalışmanın konusu,“konaklama sözleşmesidir”. Konaklama sözleşmesi, üzerine çok fazla çalışılan bir konu değildir. Ancak buna karşılık, konaklama kavramının ortaya çıkışından beri kullanılan, oldukça yaygın bir sözleşme türüdür. Konaklama kavramının, konaklama işletmelerinin türlerinin ve konaklama işletmelerinde sunulan hizmet çeşitlerinin zaman içerisinde uğramış olduğu değişim ve gelişim sonucunda çalışmamızın konusu olan konaklama sözleşmesinin barındırdığı unsurlar daha karmaşık hale gelmiştir. Bu nedenle konaklama sözleşmesinin daha doğru bir biçimde incelenebilmesi ve sözleşmenin unsurlarının doğru biçimde tespiti açısından, öncelikle günümüz konaklama işletmelerinin türlerinin ve bu işletmelerin sunmuş oldukları hizmetlerin çeşitlerinin tespiti gerekmektedir. Çalışmada, konaklama sözleşmesi ile ilgili olmak kaydıyla, tazminat hukuku, genel anlamda sorumluluk hukuku, adam çalıştıranın sorumluluğu, kusursuz sorumluluk, genel işlem koşulları, sözleşme serbestisi, isimsiz sözleşmeler, özel sözleşme türleri gibi konulara da sınırlı olarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“the guest accommodation contract”. This contract is not a subject which has been studied commonly. However, on the other hand, it is a very common type of contract that has been used since occurrence of the concept of accommodation. As a result of the change and development of the concept of accommodation, the types of accommodation establishments and the types of services offered by them, the elements of the accommodation contract, which is the subject of our study, have become more complex. Therefore, to examine the accommodation contract more accurately and to determine the elements of the contract correctly, first of all, the types of today's accommodation establishments and the types of services offered by them should be determined. In the frame of this study, subjects related to the accommodation contract such as compensation law, liability law in general terms, liability of the employer, strict liability, standardized terms of contract, freedom of contract, innominate contracts, types of special contracts also in a limited way examined.