Kliniğimizde servikal kanser tarama programında hpv sıklığı, tipleri, kolposkopi ve biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of hpv frequency, types, colposcopy and biopsy results in cervical cancer screening program in our clinic
- Tez No: 827093
- Danışmanlar: DOÇ. PAŞA ULUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kolposkopi, HGSIL, LGSIL, HPV
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Sitolojisi normal hastalardaki HPV sıklığının, türlerinin; bu hastaların kolposkopi ve biopsi sonuçlarının değerlendirilmesidir. Gereçler ve Yöntem: Çalışmamızda 2015 Ocak-2019 Aralık tarihleri arasında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücekgazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği' ne başvuran HPV pozitif tespit edilip sitoloji sonucu normal olan 508 hastanın retrospektif olarak kolposkopi ve ileri tetkik(servikal biopsi, leep) sonuçları incelenerek karşılaştırıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaşları, öğrenim durumları, vücut kitle indeksleri ve sigara içme durumları da sorgulanmıştır. Sitoloji testi pozitif olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Veriler bilgisayar ortamında sınıflandırıldı ve IBM Statistical Package for the Social Sciences versiyon 22(SPSS Inc, Chicago, IL, USA) programı kullanılarak analiz edildi. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılması için Pearson Ki-kare testi kullanıldı. Sonuçlarda p< 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Araştırmamızda biyopsi sonuçları benign, CIN I, CIN II, CIN III ve SCC olarak gruplara ayrılıp, HPV tip 16-18, HR-HPV ve diğer HPV türleri şeklinde 3 grup oluşturuldu. Gruplar biyopsi sonuçları açısından kıyaslandı. HPV tip 16-18 pozitif hastalar, tip 16-18 dışı HR- HPV pozitif hastalar ve diğer HPV türlerini kapsayan Grup 3 hastaların biyopsi sonuçları arasında anlamlı fark olduğu saptandı. HPV tip 16-18 pozitif hastalardaki anormal biyopsi sonuçları %32,1 olup, diğer iki gruba göre daha yüksek oranda olduğu görüldü. HPV tip 16 ve HPV tip 18 dışı HPV pozitifliği olan 126 hastadan 21(%16,6) hasta CIN I, 8(%6,3) hasta CIN II ve 7(%,5,5) hasta CIN III lezyona sahipti. Sonuç: Servikal sitoloji ile normal olarak değerlendirilen hastaların bazılarında HPV testi preinvaziv ve invaziv lezyonları işaret etmiştir. Servikal sitoloji sonucu normal olan ama HPV tip 16-18 dışı HR-HPV pozitif olan hastalarda servikal preinvaziv ve invaziv lezyon gelişebileceği için bu hastalara kolposkopi yapılmasının yararlı olabileceğini vurgulamak isteriz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the frequency and types of HPV in patients with normal cytology; and the colposcopy and biopsy results of these files Materials and Methods: In this study, the data were collected retrospectively from the patients who applied to Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Medicine, Mengücekgazi Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2015 and December 2019. The sample of the study consisted of 508 patients who were found to be HPV positive but have normal cytology results. Their results of colposcopy and advanced examination (i.e., cervical biopsy, leep) were compared and evaluated. The patients with positive cytology tests were excluded from the study. Age, educational status, body mass indexes and smoking status of the patients were also taken into consideration while analyzing the data. The data were classified and then analyzed using IBM Statistical Package for the Social Sciences version 22 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) program. Pearson Chi-square test was used to compare categorical variables.