Kliniğimizde servikal kanser tarama programında HPV sıklığı, tipleri, kolposkopi ve biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of HPV frequency, types, colposcopy and biopsy results in the cervical cancer screening program in our clinic
  1. Tez No: 875904
  2. Yazar: ARZU SAYGILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: kolposkopi, HPV, smear, colposcopy, HPV, smear
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Amaç: Günümüzde kadın sağlığı açısından önemli bir konu olan Human Papillomavirus (HPV) enfeksiyonu, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. HPV, yaklaşık 200'den fazla türü içeren geniş bir virüs ailesidir. Bunlardan bazıları düşük riskli olarak kabul edilirken (genellikle cilt siğillerine neden olurlar), diğerleri yüksek riskli olarak sınıflandırılmıştır. Tip 16 ve 18, servikal kanser vakalarının büyük bir yüzdesinden sorumlu olup, dünya genelinde servikal kanser vakalarının yaklaşık %70'inden daha fazlasından sorumlu tutulmaktadır.Tarama pap smear testi ile yapılmaktadır. Smear testinde olası bir risk görüldüğünde servikal biopsi temeline dayanan kolposkopi ile kesin tanıya gidilmektedir. Kolposkopi bu enfeksiyonun yarattığı hastalıkların ve kanserlerin erken tanısında ve takibinde önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada amaç HPV pozitifliğinin kolposkopi sonucunda elde edilen patoloji sonuçları ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Hastanemiz jinekoloji polikliniğinde ocak 2020 ile ocak 2024 tarihleri arasında, sitolojileri normal olan 175 tanesinde HPV 16, 18 veya her ikisi birden pozitif, 197 tanesinde de diğer yüksek riskli HPV tiplerinin pozitif olduğu toplam 372 hasta üzerinde çalıştık. Tüm bu hastalara kolposkopik değerlendirme yapılarak gerekli görülen alanlardan patoloji için punch biyopsi alıp patoloji laboratuvarına gönderdik. Çalışmanın sonunda da tüm bu hastaların patoloji sonuçlarını birbiriyle karşılaştırıp preinvaziv lezyonlarda görülen HPV tiplerinin yüzdelerini hesapladık. Bulgular: Bu çalışmada HPV tip 16-18-45 pozitifliği olan olguların yaş ortalaması 39,17±9,90; diğer yüksek riskli HPV grubundaki hastaların yaş ortalaması 38,24±8,51 olarak tespit edilmiştir. CIN1 olanlarda ise HPV16-18-45 olan grupta olanların oranı %50,9 diğer yüksek riskli HPV grubunda olanların oranı %49,1 olarak tespit edilmiştir. CIN1 olma olasılığı açısından da gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). CIN2 ve CIN3 olanlarda da yine aynı şekilde anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Ecc sonrası patolojiler açısından HPV16-18-45 grubunda yer alan ve diğer yüksek riskli HPV grubunda yer alan hastalar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Bu çalışmada kolposkopi punch biyopsi sonucunda scc olan hastaların %42,9'u HPV tip 16-18-45 pozitifliği olan grupta yer alırken %57,1'i diğer yüksek riskli HPV tiplerinin pozitif olduğu grupta yer almaktadır. Bu açıdan gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Yine ecc sonucu scc saptanan hastaların %42,9'u HPV 16-18-45 grubunda yer alırken %57,1'i diğer yüksek riskli HPV grubunda yer almaktadır bu açıdan da gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır Sonuç: Bu çalışmada smear sitolojisi normal olan ancak HPV pozitifliği nedeniyle kolposkopi yapılan hastalarda HPV 16-18-45 pozitifliği olan ve diğer yüksek riskli HPV pozitifliği olan hastaların kolposkopi sonuçları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bulgularımız, yaş ve paritenin gruplar arasında anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Kolposkopi punch biyopsi ve ECC sonrası patoloji sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmada HPV 16-18-45 pozitifliği olan hastalar ile diğer yüksek riskli HPV pozitifliği olan hastaların kolposkopi sonuçları arasındaki ilişkiye bakıldığında anlamlı farklılık bulunamamıştır. HPV enfeksiyonlarının yönetimi ve takip süreçlerinde klinik karar verme sürecine katkı sağlanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of the Relationship Between HPV Positivity and Pathology Results Obtained from Colposcopy Introduction: Human Papillomavirus (HPV) infection is a significant public health issue globally, particularly concerning women's health. HPV is a large family of viruses comprising over 200 types. While some types are considered low-risk (typically causing skin warts), others are classified as high-risk. Types 16 and 18 are responsible for a significant percentage of cervical cancer cases, accounting for more than 70% of cases worldwide. Screening is performed using the Pap smear test. If a potential risk is detected in the smear test, a definitive diagnosis is made with colposcopy, which involves cervical biopsy. Colposcopy is a crucial tool for the early diagnosis and follow-up of diseases and cancers caused by this infection. This study aims to examine the relationship between HPV positivity and pathology results obtained from colposcopy. Materials and Methods: Between January 2020 and January 2024, we studied a total of 372 patients at our hospital's gynecology clinic. Among these patients, 175 had normal cytology but were positive for HPV types 16, 18, or both, and 197 were positive for other high-risk HPV types. All these patients underwent colposcopic evaluation, and punch biopsies were taken from necessary areas for pathology. At the end of the study, we compared the pathology results of these patients and calculated the percentages of HPV types seen in preinvasive lesions. Results: In this study, the average age of cases with HPV type 16-18-45 positivity was 39.17±9.90, while the average age of patients in the other high-risk HPV group was 38.24±8.51. Among those with CIN1, the proportion of patients in the HPV 16-18-45 group was 50.9%, while it was 49.1% in the other high-risk HPV group. There was no significant difference between the groups in terms of the likelihood of having CIN1 (p>0.05). Similarly, no significant difference was found for CIN2 and CIN3 (p>0.05). Regarding pathologies after ECC, there was no significant difference between the HPV 16-18-45 group and the other high-risk HPV group (p>0.05). Among patients diagnosed with SCC as a result of colposcopy punch biopsy, 42.9% were in the HPV 16-18-45 positive group, and 57.1% were in the other high-risk HPV positive group. There was no significant difference between the groups in this regard (p>0.05). Similarly, for ECC results showing SCC, 42.9% were in the HPV 16-18-45 group, and 57.1% were in the other high-risk HPV group, with no significant difference between the groups. Conclusion: This study examined the relationship between colposcopy results in patients with normal smear cytology but positive HPV, specifically comparing those with HPV 16-18-45 positivity to those with other high-risk HPV positivity. Our findings indicate that age and parity did not show significant differences between the groups. There was no significant difference in the pathological outcomes of colposcopic punch biopsy and ECC among the groups. When examining the relationship between colposcopy results in patients with HPV 16-18-45 positivity and those with other high-risk HPV positivity, no significant differences were found. Further research is needed to contribute to the clinical decision-making process in the management and follow-up of HPV infections.