Free and constrained pseudoelasticity in CuZnAI shape memory alloys
CuZnAI şekil bellekli alaşımlarda serbest ve kısaltılmış süperelastik davranış
  1. Tez No: 82715
  2. Yazar: ALTAY ŞEREF ÖZAYGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CuZnAl Şekil Bellekli Alaşımlar, Kısıtlanmış Süperelastisite, Burma Deneyi, Döngüsel Yükleme VI, CuZnAl Shape Memory Alloys, Constrained Pseudoelasticity, Torsion Testing, Cyclic Loading IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz CuZnAl ŞEKİL BELLEKLİ ALAŞIMLARDA SERBEST VE KISITLANMIŞ SÜPERELASTİK DAVRANIŞ Özaygen, Altay Şeref Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Sakir Bor Ocak 1999, 114 Sayfa Süperelastik davranışlarının belirlenmesi amacı ile Cu - 17.1 % Zn - 7.9 % Al (wt%) ve Cu - 22.9 % Zn - 5.4 % Al (wt%) bileşimlerindeki şekil bellekli alaşımlar atmosfere açık endüsiyon ocağında ticari saflıkta bakır alüminyum ve çinkodan tane küçültücü olarak % 0. 1 TİB2 katılarak üretilmişlerdir. Üretilen alaşımların süperelastik davranışını belirlemek üzere yapılan mekanik deneylerde burma test aleti kullanılmıştır. İlk olarak numunelere Ms sıcaklığının üstünde 285 MPa gerilim değerine kadar 15 yükleme-boşaltma döngüsü uygulanmıştır. 15 döngü boyunca eğitilerek kararlılaştınlan numuneler daha sonra dört ayrı sabit gerinim ve gerilim altında eğitim sıcaklığından başlayıp 85°C'ye kadar ısıtılmış ve ardından gene eğitim sıcaklığına soğutulmuşlardır.Süperelastik davranış sadece As ve Md arasındaki sıcaklıklarda gözlenebilmiştir. Bu aralık içinde, aynı süperelastiklik gerinimin elde edilebilmesi için artan sıcaklıkla birlikte daha yüksek gerilimlerin uygulaması gerektiği görülmüştür. İlk birkaç döngü sırasında toplam gerinim ve kalan germimde bir düşüşle birlikte süperelastik davranışın kararlılaştığı gözlenmiştir. Numunelerin sabit gerinim ve sabit gerilim ile kısıtlanmış durumda iken ısıtılmasından elde edilen veriler kullanılarak oluşturulan eşsıcaklık eğrili gerilim-gerinim izdüşüm grafikleri önemli farklılıklar göstermiştir. Bu farkın mikroyapıya ilişkin parametrelerin dikkate alınmamasından kaynaklandığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE AND CONSTRAINED PSEUDOELASTICITY IN CuZnAl SHAPE MEMORY ALLOYS Özaygen, Altay Şeref M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof.Dr.Şakir Bor January 1999, 114 Pages CuZnAl shape memory alloys of composition Cu - 17.1 % Zn - 7.9 % Al (wt%) and Cu - 22.9 % Zn - 5.4 % Al (wt%) used for characterization of pseudoelastic behavior. The alloys have been produced in an induction furnace open to atmosphere from commercially pure elements and 0.1 wt.% TİB2 added as grain refiner. Mechanical tests to determine the pseudoelastic behavior of these alloys are done with a torsion-testing machine. Firstly 15 loading-unloading cycles were conducted up to a stress of 285 MPa at different temperatures above the Ms temperature. Specimens trained for 15 cycles were then heated from their training temperature up to 85°C and cooled back to the training temperature under four different constant stress and strain levels. Pseudoelastic behavior is observed only in the temperature range between the As and Md temperatures. In this range higher temperatures required higher stresses iiifor the same amount of pseudoelastic strain. Pseudoelastic behavior has stabilized in few cycles with a decrease in the remaining strain and total strain. Experimental data on the specimens heated under constant stress and strain constraint, when converted to stress-strain diagrams with temperature contours has shown that tests conducted under constant stress and strain do not give the same unique stress - strain - temperature relation probably because of the neglected microstructural parameters.