An Archaeometric study on the iron age plant samples from Patnos (Ağrı)
Demir çağı Patnos (Ağrı) bitki örnekleri üzerine arkeometrik bir çalışma
- Tez No: 82722
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Carbonized seed, archaeobotany, emmer wheat, durum/bread- type wheat, hulled barley, Patnos (Ağrı)
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
oz DEMİR ÇAĞI PATNOS (AĞRI) BİTKİ ÖRNEKLERİ ÜZERİNE ARKEOMETRİK BİR ÇALIŞMA ÖZDEMİR, Kameray Yüksek Lisans Tezi, Arkeometri Anabilim Dalı Tez yöneticisi : Prof. Dr. İnci TOGAN Yardımcı danışman: Yrd.Doç. Dr. Emel OYBAK DÖNMEZ Ocak, 1999, 45 Sayfa Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Patnos'ta (Ağrı) 1960'lı yıllarda yapılmış olan kazılardan getirilmiş karbonlaşmış tohum örnekleri (No. 1 ve 2) incelenmiştir. Beraberindeki arkeolojik eserlerle örnekler Urartu dönemine tarihlenmektedir. (M.Ö. 1200-700) Maalesef elimizde kazıyla ilgi yeterince arkeolojik kayıt bulunmamaktadır. Her iki örneğin incelenmesi sonucunda, çoğunluk olarak buğday ve çok az sayıda kabuklu arpa tanelerine rastlanmıştır. Bu sonuçlarda çevrede bulunan diğer kazılarla karşılaştırıldığında önemli benzerlikler göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Kömürleşmiş tohum, arkeobotanik, emmer buğday, durum/ekmeklik- tip buğday, kabuklu arpa, Patnos (Ağrı). IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ARCHAEOMETRIC STUDY ON THE IRON AGE PLANT SAMPLES FROM PATNOS (A?RI) ÖZDEMİR, Kameray M.S. in Archaeometry Supervisor : Prof. Dr. İnci TOGAN Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Emel OYBAK DÖNMEZ January, 1999, 45 pages In this archaeobotinical study, carbonized seed samples (No. 1 and 2) obtained from settlement Patnos (Ağrı) from excavated during the 1960s have been examined. The samples are dated to the Urartian Period (1200-700 BC), with the archaeological objects found around them. Unfortunately, there have not been sufficient archaelogical records about the excavation. During the analysis of the samples, mostly wheat grains (emmer wheat and durum/bread-type wheat) and very few grains of hulled barley were found. These results show certain similarities with those from other excavation sites near Patnos.