Karakoyunlu Yörüklerinin kültürel ögesi olan Döşemealtı halısının sanayileşme bağlamında ele alınması: Antalya Döşemealtı örneği
Considering the Döşemealtı carpet, a cultural element of the Karakoyunlu Nomads, in the contexs of industrialization: The case of Antalya Döşemealtı
  1. Tez No: 827223
  2. Yazar: MUSA EMRE ERBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstrileşme, Göçebelik, Halıcılık, Halılar, Karakoyunlular, Kimlik, Kültür, Kültürel kimlik, Kültürel unsurlar, Yörükler, Industrialization, Nomadic life, Carpet business, Carpets, Karakoyunlus, Identity, Culture, Cultural identity, Cultural elements, Yuruks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Yörük kollarına ait olan Karakoyunlu Yörük Aşireti'nin kültür unsurları ve Kovanlık Mahallesi'nde Yörük Miraslarından olan Döşemealtı halıcılığı'nın Sanayileşme süreci üzerindeki etkileri incelenmiştir. Antalya'nın Kovanlık Mahallesi'nde saha araştırması yapılarak 18 görüşmeci ile mülakat yapılarak yarı yapılandırılmış mülakat soruları ile derinlemesine veriler elde edilmiştir. Araştırmamızda Kültür, Yörük Kültürü başta olmak üzere Karakoyunlu Yörükleri konuları üzerinde durularak Döşemealtı Yörük mirası olan Döşemealtı Halısı'nın sanayileşme süreci ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Bunun yanı sıra araştırmamızın hipotezi, araştırma yöntemi, sınırlılıkları üzerine temel bilgiler verilmiştir. Birinci Bölümde; Kültür Sosyolojisi bağlamında ele aldığımız temel kavramlara yer verilmiştir. Kültür, Alt Kültür, Maddi Kültür gibi konular hakkında bilgiler verilerek araştırmamızın temel dinamiği üzerinde durulmuştur. Literatür taraması ile elde edilen bilgiler ışığında kültürün birey ve toplum üzerindeki etkileri değerlenirilmiştir. İkinci Bölümde; Yörük kollarından olan Karakoyunlu Yörükleri hakkında temel bilgiler verilerek kültürel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü Bölümde ise, Döşemealtı bölgesinde yaşayan Karakoyunlu Yörüklerinin kültürel miraslarından olan Döşemealtı halılarının şekil, kültürel motif unsurları, Döşemealtı halılarını diğer halılardan ayıran temel özelliğine dair bilgiler verilerek Sanayileşme sürecindeki etkisi üzerine değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak tezimizde, Karakoyunlu Yörük kültürüne mensup olan Döşemealtı Halıcılığı, sanayileşme sürecinin toplumdaki ekonomik ve sosyal değişimlerle unutulmaya yüz tuttuğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of the Döşemealtı rug business which is Nomades Legacy in the Kovanlık Neighborhood on industrialization and Karakoyunlu Nomade Tribe, belonging to Nomade tribes, cultural features was researched. Profound data was obtained through conducting semi-structured interview with 18 participants during area research in Antalya Kovanlık Neighborhood. The relation between the industrialization period and Döşemealtı rugs which is Döşemealtı nomade legacy was researched by emphasizing on Karakoyunlu Nomades subject, particularly Nomades Culture in this study. Besides that, basic information about the hypothesis, research method, and limitations of our study is given. Basic terms were the context of cultural sociology were included in the first part. Emphasized on main dynamic of our study through giving information about culture, subculture, and tangible culture. Culture effects on individuals and society are evaluated in the light of information which was obtained by literature search. In second part; information about cultural characteristics of Karakoyunlu Nomades which is one of Nomade tribes through giving basic information. As third part, effects on industrialization were evaluted through giving information about shapes and cultural motif features of Döşemealtı rugs that are cultural legacies of Karakoyunlu Nomades living in Döşemealtı region, and main dynamics which differentiate Döşemealtı rugs from another rugs. As a result in our thesis we observe that Döşemealtı rugs industry belonging to Karakoyunlu Nomades culture is tended to be forgotten through economic and social changes in society during industrialization.