Geomembrane geotextile interface fiction
Geomembran ve geotekstil arasındaki arayüzey sürtünmesi
  1. Tez No: 82723
  2. Yazar: ZÜLFİKAR BAHADIR ÖZDÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ WASTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geomembrane, geotextile, interface shear, inclined board test, tilting table test, direct shear test. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz GEOMEMBRAN VE GEOTEKSTİL ARASINDAKİ ARAYÜZEY SÜRTÜNMESİ Özdüzgün, Z. Bahadır Yüksek lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Wasti Ocak 1999, 87 sayfa Geomembran ile geotekstil arasındaki arayüzey kayma dayanım parametreleri eğik düzlem (kalkan masa) deneyi yanında, zemin kayma dayanımlarının ölçümünde kullanılan standart (60 x 60 mm) ve büyük (300 x 300 mm) boy uyarlanmış kesme kutusu deneyleri kullanılarak ölçülmüştür. Düzgün ve pürüzlü HDPE ve PVC geomembranlar ile örgüsüz iğneleme metoduyla üretilmiş geotekstiller deneylerde kullanılmıştır. Eğik düzlem deneyleri yaklaşık 5-50 kPa düşey gerilme arahğında yapılmıştn-. Kesme kutusu deneylerinde, uygulanan normal gerilmeler standart ve büyük kesme deneyleri için sırasıyla 25-300 kPa ve 1 10-400 kPa'dır ve küçük gerilme değerleri kullanılan aletlerin kısıtlanmalarından dolayı ölçülebilen en küçük değerlerdir. Uygulanan normal gerilmeye karşı gelen kayma arayüzey kayma dayanımını veren noktalardan en uygun doğru geçirilerek elde edilen arayüzey sürtünme açı“5”ve adezyon“a”değerleri farklı deneyler için karşılaştınlmıştır. Düzgün vepürüzlü HDPE geomembranlar - geotekstil arayüzeyleri için eğik düzlem deney sonuçlarından küçük adezyonlu kırılma zarflan elde edilmiştir. Yüzey alam boyutunun etkisi önemsiz olarak ortaya çıkmaktadır. Düzgün yüzeyli geomembranlar için kesme kutusu ve eğik düzlem deneyleri yalan“5”ve“a”değerleri vermektedir fakat pürüzlü membran için kesme kutusu“a”değerleri oldukça büyüktür ve kesme kutusu deneylerinden elde edilen kırılma zarflan eğik düzlem deney zarflannm üzerinde yer almaktadır. Pürüzlü geomembranlar için normal gerilmeler arttıkça arayüzey sürtünme açılarında önemli ölçüde azalma görülmektedir ve aynı düşük normal gerilmelerde eğik düzlem deneylerinde kesme kutusu deneylerine nazaran oldukça düşük sürtünme açılan elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Geomembran, Geotekstil, Arayüzey Kayma, Eğik Düzlem Deneyi, Kalkan Masa Deneyi, Kesme Kutusu Deneyi vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOMEMBRANE-GEOTEXTILE INTERFACE FRICTION Özdüzgün, Z. Bahadır M. S., Depertment of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Wasti January 1999, 87 pages. Geomembrane-geotextile interface shear strength parameters were measured using inclined board (tilting table) as well as standard (60mm x 60mm) and large size (300mm x 300mm) modified direct shear box tests employing equipment for soil shear strength testing. Smooth and rough HDPE and PVC geomembranes and non-woven needle-punched geotextiles were used in the experiments. Inclined board tests were conducted under a normal stress range of about 5-50 kPa on variable size interface areas. In direct shear tests the applied normal stresses were about 25-300 kPa and 110-400 kPa in the small and large size tests respectively, the lower values being the minimum measurable stresses due to constraints of the apparatuses used. The interface friction angle“8”and adhesion intercept“a”values obtained by fitting a straight line through the plots of interface shear strength versus the applied normal stress were compared for different tests. It has been found that inclined board test results produce envelopes with relatively small adhesion values for both smooth and rough HDPE geomembrane-geotextile interfaces. The effect 111of interface area size appears to be insignificant. For smooth geomembrane direct shear and inclined board tests give comparable“8”and“a”values but rough geomembrane direct shear“a”values are much higher and envelopes obtained from the direct tests lie above the inclined board test envelopes. For the rough geomembrane interface friction angles have also been found to decrease significantly as the normal stress increases and considerably smaller friction angles have been obtained in the inclined board tests compared to the direct shear tests at the same low normal stresses.