Trombositten zengin fibrinin ratlarda farklı siyatik sinir hasarı modellerinin iyileştirilmesinde tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment efficiency of platelet rich fibrin on recovery of different sciatic nerve injury models in rats
  1. Tez No: 827247
  2. Yazar: CANER BEYTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BOZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Rat, Siyatik Sinir Hasarı, Tedavi, Trombositten Zengin Plazma, Electromyography, Platelet Rich Plasma, Rat, Sciatic Nerve Injury, Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Periferik sinir yaralanmaları, miyelin kaybı, aksonal bütünlüğün bozulması ve lezyonun distalinde sinir liflerinin dejenerasyonu gibi sebeplerle parsiyel veya total motor, sensorik ve otonomik fonksiyon kaybı ile sonuçlanır. Sinir rejenerasyonu ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yapılmakta ve trombositten zengin plazma (TZP) gibi trombositten zengin fibrin (TZF) de sinir rejenerasyonu için destekleyici tedavi olarak bir süredir kullanılmaktadır. Bu çalışmada ratlar üzerinde TZF'nin farklı siyatik sinir hasarı modellerinin iyileştirilmesinde tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 220-275 gram ağırlıkta ve 5-7 aylık olacak şekilde 30 adet erişkin erkek Sprague Dawley cinsi rat kullanılmıştır. İki rat TZF hazırlamak için ayrılmış diğerleri kalan ratların yarısının (n:14) sağ siyatik sinirinde (N. ishiadicus) ezik yarası oluşturulmuş diğer yarısında ise (n:14) mikromakas ile siyatik sinire kesi yapılıp sonrasında da USP 7/0 Prolen (polipropilen) ile hemen primer anastomoz yapılmıştır. Lezyon oluşturulan ratlar rastgele 7 şerli gruplara, kesi yarası TZF ve kontrol grubu ile ezik yarası TZF ve kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Bulgular: Bacak postür skorunun 30. günde TZF uygulanan gruplarda kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derece düşük bulunmuştur (p < .001). Kontrol gruplarında 30. Günde SFI skoru yükselirken TZF uygulanan gruplarda önemli derecede düşmüştür (p < .001). Deneme sonunda elektromiyografi ile sinir iletim parametreleri kontrol grubundaki hiçbir rattan alınamamıştır ancak TZF uygulanan gruplarda çoğu rattan (n:5) alınabilmiş ve sağlıklı verilere göre önemli düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür (p < .001). Makroskopik değerlendirme skorlamasında ezik yarası için kontrol gruplarının anlamlı şekilde olarak daha yüksek skora sahip olduğu belirlenmiştir (p < .05). Sonuç: Bu bulgular ışığında TZF uygulamasının travmatik sinir hasarları sonrasında destekleyici tedavi olarak kullanımın umut vaat eden bir seçenek olabileceği kanısında varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Peripheral nerve injuries result in partial or total loss of motor, sensory, and autonomic function due to loss of myelin, disruption of axonal integrity, and degeneration of nerve fibers distal to the lesion. Studies on nerve regeneration have been conducted for many years and platelet-rich fibrin (PRF) such as platelet-rich plasma (PRP) has been used as a supportive treatment for nerve regeneration for some time. In this study, it was aimed to evaluate the treatment efficacy of PRF in improving different sciatic nerve injury models on rats. Material and Methods: In the study, 30 adult male Sprague Dawley rats weighing 220-275 grams and aged 5-7 months were used. Two rats were separated to prepare PRF, and half of the remaining rats (n:14) were made a crush wound on the right sciatic nerve, and in the other half (n:14), an incision was made with micro scissors and then primary anastomosis was performed with 7/0 prolene (polypropylene) immediately. The rats in which the lesion occurred were randomly divided into 7 groups as PRF and control groups. Results: the leg posture score was found to be statistically significantly lower on the 30th day in the PRF-treated groups compared to the control groups (p < .001). While the SFI score at day 30 increased in the control groups, it decreased significantly in the PRF-treated groups (p < .001). At the end of the experiment, nerve conduction parameters could not be obtained from any of the rats in the control group by electromyography, but most of the rats (n:5) could be obtained in the PRF-treated groups and were found to be significantly lower than the healthy data (p < .001). In the macroscopic evaluation scoring, it was determined that the control groups had significantly higher scores for crush injuries (p < .05). Conclusions: In the light of these findings, it was concluded that the use of PRF as a supportive treatment after traumatic nerve injuries may be a promising option.