Kronik miyeloid lösemi hastalarının tedavisiz remisyon konusundaki yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the approaches of patients with chronic myeloid leukemia on treatment free remission
- Tez No: 827277
- Danışmanlar: PROF. DR. EREN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik miyeloid lösemi, tirozin kinaz inhibitörü, tedavisiz remisyon, yaşam kalitesi, Chronic myeloid leukemia, tyrosine kinase inhibitor, treatment-free remission, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde Kronik miyeloid lösemi (KML) hastalarına Tirozin kinaz inhibitörü (TKİ) ile ömür boyu tedavi önerilse de; ömür boyu ilaç kullanımı birçok güçlükle ilişkilidir. Bu nedenle ömür boyu tedavi yaklaşımı sorgulanmaya başlamış ve yapılan çalışmalarda tedavisiz remisyon KML'de tedavi hedefleri arasına girmiştir. Tedavisiz remisyon çalışma sonuçlarının gerçek hayatta uygulanabilmesi için hastanın bu konudaki yaklaşımı oldukça önemlidir. Çalışmamızda merkezimizde takip edilen KML hastalarının tedavisiz remisyon konusundaki yaklaşımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma bir anket çalışması olup çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda kronik faz KML tanısıyla takip edilen 18 yaş ve üzerinde en az 3 aydır bir TKİ kullanan 109 hasta dahil edildi. Yaşam kalitesinin tedavisiz remisyon konusundaki kararlarda etkili olabileceği düşünüldüğünden anket sorularına ilave olarak EORTC QLQ C30 ölçeği de hastalara uygulandı. Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 56.12±14.62 yıl ve 53'ü (%48.6) kadın, 56'sı (%51.4) erkekti. Anketlerin yapıldığı tarihte KML tanısı üzerinden geçen süre ortalama 8.9±6.3 yıldı. Hastaların büyük bir kısmının tedaviye devam etme eğiliminde olduğu ancak doktoru tarafından uygun bulunması halinde ilacı bırakmayı düşünebilecekleri görüldü. TKİ tedavisine devam etmek istemeyen hastalarda en sık nedenler ilaç yan etkileri ve gebelik isteği olarak saptandı. Hastalığın nüks etme riski tedaviye devam kararında rol oynayan en sık neden olarak ifade edildi. TKİ tedavisinin kesilmesinin ardından kontrol sıklığının artacak olmasının hastaların yarısının ilacı bırakma konusundaki kararını etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Although lifelong treatment with Tyrosine kinase inhibitor (TKI) is currently recommended in Chronic myeloid leukemia (CML) patients, lifelong drug use is associated with many difficulties. Therefore, the lifelong treatment approach has started to be questioned and treatment-free remission has become one of the treatment targets in CML studies conducted. In order to apply the results of treatment-free remission studies in real life, the patient's approach to this issue is very important. In our study, it was aimed to evaluate the approaches of CML patients followed in our center regarding treatment free remision. The study was a questionnaire study and 109 patients aged 18 years and older, who were followed up with a diagnosis of chronic phase CML in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Hematology and using a TKI for at least 3 months were included. Since quality of life is thought to be effective in decisions about treatment free remission, EORTC QLQ C30 scale was also administered to patients simultaneously. The mean age of the patients who participated in the study was 56.12±14.62 years and the mean duration of CML diagnosis at the time of the survey was 8.9±6.3 years. Of the patients who participated in the survey, 53 (48.6%) were female and 56 (51.4%) were male. It was observed that most of the patients tended to continue the treatment, but they might consider discontinuing the drug if deemed appropriate by their physician. The most common reasons given by those who did not want to continue TKI treatment were drug side effects and pregnancy plan. The risk of disease recurrence was the most common reason for the decision to continue treatment. It was observed that the increased frequency of follow-up after discontinuation of TKI treatment affected the decision in half of the patients.