Conducting graft copolymers of polytetrahydrofuran polystyrene with polypyrrole
Politetrahidrofuran polistirenin polipirol ile iletken aşı kopolimerleri
- Tez No: 82733
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polypyrrole, polytetrahydrofuran, graft copolymers, conducting polymers, constant potential electrolysis. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz POLİTETRAHİDROFURAN-POLİSTİREN'İN POLİPİROL İLE İLETKEN AŞI KOPOLİMERLERİ Öztemiz, Serhan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Mayıs 1999, 53 sayfa Çift fonksiyonlu, yaşayan azo-polytetrahidrofuran (azo-PTHF), pirolil potasyum tuzu ile sonlandınlarak uç gruplarında elektrokimyasal olarak aktif olan fonksiyonel gruplara sahip bir polimer elde edilmiştir. Daha sonra bu polimerden politetrahidrofuran-polistiren (PTHF-b-PS-b-PTHF) blok kopolimeri sentezlenmiştir. Bu polimerler, sabit gerilim elektrolizi kullanılarak elektrokimyasal olarak polipirol ile aşılanmışlardır (azo-PTHF/PPy ve PTHF-b- PS-b-PTHF/PPy). Filmlerin tanımlanmaları CV, FTIR, DSC, TGA ve SEM kullanılarak yapılmıştır. Örneklerin iletkenlikleri iki nokta ya da dört nokta teknikleri kullanılarak ölçülmüştür. Yalıtkan polimerin tipi kopolimerlerin aşılanma yüzdelerini belirgin bir şekilde etkilemiştir. Polimerler % 100 aşılanmamış olmalarına rağmen, ısıl olarak dayanıklı ve iletken polimer filmleri elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Polipirol, politetrahidrofuran, aşı kopolimerleri, iletken polimerler, sabit gerilim elektrolizi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDUCTING GRAFT COPOLYMERS OF POLYTETRAHYDROFURAN- POLYSTYRENE WITH POLYPYRROLE Öztemiz, Serhan M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare May 1999, 53 pages Living bifunctional azo-polytetrahydrofuran (azo-PTHF) was terminated with pyrrolyl potassium salt to yield a polymer with electrochemically active functional end groups. This polymer is further used to synthesize polytetrahydrofuran-polystyrene (PTHF-b-PS-b-PTHF) block copolymer. These polymers are electrochemically grafted with polypyrrole using constant potential electrolysis (azo-PTHF/PPy and PTHF-b-PS-b-PTHF/PPy). Characterization of the films were based on CV, FTIR, DSC, TGA, and SEM. Conductivities of the samples were measured by two probe and four probe techniques. The type of the insulating polymer significantly affected the grafting percentage. Although the polymers were not 100 % grafted, thermally stable and electrically conducting polymer films were obtained.