Solunum paterninin ve vücut farkındalığının servikal eklem pozisyon hissine etkisi
The effect of respiratory pattern and body awareness on cervical joint position feeling
  1. Tez No: 827320
  2. Yazar: NURSAÇ UĞURTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem Pozisyon Hissi, Solunum Paterni, Vücut Farkındalığı, Joint Position Sense, Breath Pattern, Body Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma sağlıklı bireylerde solunum paterninin ve vücut farkındalığının servikal eklem pozisyon hissine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 41 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar solunum paterni değerlendirme sonucuna göre 2 gruba ayrılmışlardır. Kostal solunum yapanlar kostal solunum grubuna(n=23 katılımcıların %56.09'unu oluşturmaktadır), kosto-diyafragmatik solunum yapan sağlıklı bireyler ise diyafragmatik solunum grubuna(n=18 katılımcıların %43.9'unu oluşturmaktadır) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara yaş, boy, kilo, meslek, eğitim seviyesi, kronik rahatsızlık, kalp ve solunum sistemi rahatsızlıkları ve buna bağlı ilaç kullanımı, son üç ayda boyun bölgesinde ağrı şikayeti, buna bağlı ilaç kullanımı veya fizyoterapi programına katılım içeren sorular yöneltilmiştir. Solunum problemi ve buna bağlı ilaç kullanımı, son üç ayda boyun bölgesiyle ilgili ağrı ve tedaviye yönelik sorulara evet cevabını veren katılımcılar çalışma dışı bırakılmıştır. Tüm katılımcılara servikal eklem pozisyon hissi hata(SEPHT) değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirmede lazer imleç yardımlı açı tekrarlama testi(LİYATT) kullanılmıştır. Ölçümler servikal bölgedeki 6 hareket (sağ/sol rotasyon, sağ/sol lateral fleksiyon, fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri için tekrarlanmıştır. Her hareket 10 tekrarlı yapılmış ve her hareketin sonunda ilk pozisyona gelmeleri istenmiştir. İlk pozisyon ile son pozisyon arasındaki fark SEPHT olarak tanımlanmıştır. Katılımcıların tamamına vücut farkındalığını değerlendirmek amacıyla 18 sorudan oluşan güvenilirliği ve geçerliliği yapılmış Vücut Farkındalık Anketi kullanılmıştır. Ankette katılımcılardan her soru için 1'den 7'ye kadar kendilerine en uygun cevabı vermeleri istenmiş ve değerlendirme total puan üzerinden yapılmıştır. Her katılımcının solunum paterni 2 fizyoterapist tarafından değerlendirilmiş, solunum paterni konusunda fikir birliği olan katılımcılar gruplara ayrılmıştır. Sonuç olarak; solunum patern gruplarına göre vücut farkındalık ölçeği değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0,05). Son olarak Vücut farkındalık ölçeği ile SEPHT ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of breathing pattern and body awareness on cervical joint position sense in healthy individuals. 41 volunteer participants were included in the study. Participants were divided into 2 groups according to the respiratory pattern evaluation results. Costal respirators were included in the costal breathing group (n=23, making up 56.09% of the participants), while healthy individuals costo-diaphragmatic breathing were included in the diaphragmatic breathing group (n=18, 43.9% of the participants). All participants were asked questions about age, height, weight, occupation, education level, chronic illness, heart and respiratory system disorders and related drug use, pain in the neck region in the last three months, drug use related to this, or participation in a physiotherapy program. Participants who answered yes to the questions about respiratory problems and related drug use, pain in the neck region in the last three months, and treatment were excluded from the study. Cervical joint position sense error (SEPHT) assessment was performed on all participants. Laser cursor assisted angle repetition test (LIYATT) was used in the evaluation. The measurements were repeated for 6 movements in the cervical region (right/left rotation, right/left lateral flexion, flexion and extension movements. Each movement was repeated 10 times and they were asked to come to the first position at the end of each movement. The difference between the first position and the last position was defined as SEPHT. The Body Awareness Questionnaire, which consists of 18 questions, was used to evaluate body awareness, and the participants were asked to give the most appropriate answer from 1 to 7. The respiratory pattern of each participant was evaluated by 2 physiotherapists. Participants who agreed on the breathing pattern were divided into groups. In conclusion; A statistically significant difference was found in terms of body awareness scale values according to respiratory pattern groups (p0.05).