Sağlık sistemlerinin ülkeler bazında karşılaştırılması: Türkiye için politika önerileri
Health systems comparison of some countries: Suggestions for Turkey
  1. Tez No: 827397
  2. Yazar: BEYZA NUR MIYNAT TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DİLBER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık sistemi, Sağlık finansman modelleri, Sağlık politikaları, Türk sağlık sistemi, Sağlık sistemlerinin karşılaştırılması, Health system, Health financing models, Health policies, Turkish health system, Comparison of health systems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Tüm dünyada, her bireyin din, dil, ırk ve sosyo-ekonomik statü ayrımı gözetilmeksizin sağlıklı yaşam hakkı olduğuna dair genel bir kabul söz konusudur. Bununla birlikte insan sermayesinden maksimum verimlilikte faydalanmanın en önemli koşulu da bireylerin sağlıklı olmasıdır. Bu kapsamda her ülke, vatandaşların sağlık statüsünü yükseltmek amacıyla sağlık sektörüne önemli oranda kaynak aktarmaktadır. Bu kaynakların verimli kullanılması hem ülke ekonomisi açısından hem de toplumsal açıdan oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Ülkeler yaşlanan nüfus, yeni hastalık koşullarının ortaya çıkışı ve tıbbi teknolojinin gelişmesi nedeniyle artan sağlık harcamalarına bağlı olarak kaynaklarının önemli bir kısmını sağlık hizmetlerine tahsis ettiği için özellikle son yıllarda sağlık alanında etkinlik ölçümüne yönelik yapılan analizler önem kazanmıştır. Sağlık harcamalarındaki artış her ülkede farklı etmenlere bağlı olarak devam ederken, ilgili harcamaların etkinliğini yükseltmeye yönelik uygulamalara gidilmediği takdirde, harcama etkinliği düşük olan ülkelerin hem sağlık sistemlerinde hem de sosyal ve ekonomik göstergelerinde olumsuzlukların gözlenebileceğini ileri sürmek mümkündür. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinde etkinliğin gerçekleştirilmesi ekonomik istikrar ve büyüme için de en önemli koşullardan biri olup, her ülkenin sağlık politikaları belirlerken bu kaideyi göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu noktada kaynakların verimli kullanılıp kullanılmadığını değerlendirmek ve ülkeler arasında karşılaştırma yaparak sistemlerin başarısını ölçmek, etkinliği artıran politikaların belirlenebilmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda ortaya konan“Sağlık Sistemlerinin Ülkeler Bazında Karşılaştırılması: Türkiye için Politika Önerileri”isimli çalışmada sağlık sistemlerinin etkinliği ülkeler bazında karşılaştırılarak, Türkiye için dikkate alınması gereken unsurlar belirlenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak sağlık sistemlerinin kavramsal çerçevesi çizilmiş olup, ardından seçili ülkelerde kullanılan sağlık sistemleri incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise Veri Zarflama Analizi kullanılarak sağlık sistemlerinin etkinliği karşılaştırılmış olup, her bir ülke için etkinlik ve etkinsizlik gerekçeleri değerlendirilmiştir. Bu gerekçeler doğrultusunda Türkiye açısından sürdürülebilir etkinliği tehdit eden faktörler göz önünde bulundurularak bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
All over the world, there is a general acceptance that every individual has the right to a healthy life regardless of religion, language, race and socio-economic status. However, the most important condition for benefiting from human capital with maximum efficiency is that individuals are healthy. In this context, each country transfers significant resources to the health sector in order to increase the health status of its citizens. The efficient use of resources allocated to health in a country is of great importance both in terms of the country's economy and socially. Since countries allocate a significant part of their resources to health services due to increasing health expenditures due to the aging population, the emergence of new disease conditions and the development of medical technology, analyzes for the measurement of efficiency in the field of health have gained importance in recent years. While the increase in health expenditures continues depending on different factors in each country, it is possible to argue that negative effects can be observed both in the health systems and in the social and economic indicators of countries with low expenditure efficiency if practices are not implemented to increase the efficiency of the relevant expenditures. In this context, the realization of efficiency in health services is one of the most important conditions for economic stability and growth, and every country should consider this rule when determining health policies. At this point, it is of great importance to evaluate whether resources are used efficiently or not, and to measure the success of systems by making comparisons between countries, in order to determine policies that increase efficiency. In this study of titled with“Comparison of Health Systems on the Basis of Countries: Policy Recommendations for Türkiye”, which was put forward in this direction, the efficiency of health systems was compared on the basis of countries, and points to be considered for Türkiye were determined. In this context, first the conceptual framework of health systems was drawn, and then the health systems used in selected countries were examined. At the end of the study, the efficiency of health systems was compared using Data Envelopment Analysis, and the reasons for effectiveness and ineffectiveness were evaluated for each country. In line with these reasons, some suggestions have been presented by considering the factors that threaten sustainable efficiency for Türkiye.