Âşık Şenlik'in şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Values of Âşık Şenlik's poems investigation in terms of education
- Tez No: 827461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA URUN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Değer, Türkçe Öğretim Programı, Âşık Şenlik, Âşık Edebiyatı, Education, Value, Turkish Curriculum, Minstrel Festival, Minstrel Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Doğu Anadolu Bölgesi âşık edebiyatımız için önemli bir yer tutmaktadır. 19. ve 20. yüzyıllarda bu bölgede çok sayıda âşık yetişmiştir. Âşıklar toplumun aynasıdır, içinde yaşadıkları halkın duygu ve düşüncelerini eserlerinde dile getirmişlerdir. Âşık Şenlik 19.yüzyılın sonlarında yaşamış önemli âşıklardandır. Şenlik, yaşadığı dönemde ve kendinden sonraki birçok âşığı etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı, Âşık Şenlik'in şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelemek ve değerlendirmektir. Ali Berat Alptekin ve M.Nizameddin Coşkun'un hazırlamış olduğu“Çıldırlı Âşık Şenlik Divanı ”Hayatı-Şiirleri-Atışmaları ve Hikâyeleri" (2006) isimli eser titizlikle taranmış ve 180 şiir 2019 Türkçe Dersi (İlkokul ve Ortaokul 1.-8. Sınıflar) Öğretim Programında yer alan 10 kök değer ve diğer değerler çerçevesinde irdelenmiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Her değerin frekans, yüzdesi hesaplanmış ve tablolarla gösterilmiştir. Âşık Şenlik'in şiirlerinde en fazla yer verdiği değerin din olduğu, en az yer verdiği değerin de dayanışma olduğu tespit edilmiştir. Sorumluluk, bilimsellik, duyarlılık, hoşgörü değerlerine ait herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Çıldırlı Âşık Şenlik'in şiirlerinin değerler bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu ve bu eserin Türkçe ders kitaplarında kaynak metin olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eastern Anatolia Region has an important place for our minstrel literature. In the 19th and 20th centuries, many minstrels grew up in this region. The minstrels are the mirror of the society, they have expressed the feelings and thoughts of the people they live in in their works. Âşık Şenlik is one of the important minstrels who lived in the late 19th century. The festival affected many lovers during his lifetime and after him. The aim of this study is to examine and evaluate the poems of Âşık Şenlik in terms of values education. The work titled“Çıldırlı Âşık Şenlik Divanı ”Life-Poems-Fishings and Stories" (2006) prepared by Ali Berat Alptekin and M.Nizameddin Coşkun was meticulously scanned and 180 poems in 2019 Turkish Lesson (Primary and Secondary School Grades 1-8). It has been examined within the framework of 10 root values and other values in the Curriculum. In this study, case study, one of the qualitative research methods, was used. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the obtained data. The frequency, percentage of each value is calculated and shown in tables. It has been determined that the value that Âşık Şenlik gives the most place to in his poems is religion, and the value he gives the least place to is solidarity. No findings were found regarding the values of responsibility, scientificness, sensitivity and tolerance. It has been concluded that Çıldırlı Âşık Şenlik's poems have a rich content in terms of values and this work can be used as a source text in Turkish textbooks.