Signal processing aspect of test to speech synthezier in Turkish
Sinyal işleme yönüyle Türkçe metinden konuşma sentezleme
  1. Tez No: 82748
  2. Yazar: ÖZGÜL SALOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MKS (TTS), RELP, Birleştirerek Sentez VI, TTS, RELP, Concatenative Synthesis IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz SİNYAL İŞLEME YÖNÜYLE TÜRKÇE METİNDEN KONUŞMA SENTEZLEME Salor, Özgül Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 1999, 129 sayfa Bir çok dil için çok sayıda yüksek kalitede Metinden Konuşma Şentezleme (MKS) sistemi bulunmaktadır, ancak Türkçe için bu konuda yapılmış olan yalnızca birkaç çalışma vardır. MKS sistemi kurma işi iki ana görev içerir: Dil çözümlemesi ve sinyal işleme. Bu tez, Türkçe için yüksek kalitede MKS (TTS) sistemi kurmak için bir sinyal işleme yöntemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada MKS sistemlerinde sıkça karşılaşılan sorunlara çözüm getiren bir yöntem geliştirmek için, önce literatürdeki konuşma şentezleme teknikleri incelendi. Daha sonra ötümlü ses sinyalleri üzerinde bazı deneyler yapıldı ve bu deneylerin sonuçlan, bu tezde geliştirilen sinyal işleme yönteminin temelini oluşturdu. Tek sözcükler üzerinde ezgi değiştirme denemeleri yapıldı ve yüksek kalitede konuşma sentezi gerçekleştirildi. Daha sonra birleştirilecek konuşma birimleri üzerinde karar vermek içinTürkçe sesler üzerinde gözlemler yapıldı. Birleştirerek konuşma sentezi eyen bir sistemin kalitesini arttırmaya yardımcı olacak bazı kurallar bulundu. Son olarak cümle sentezlemesi yapıldı. Değişik cümle türleri üzerinde oldukça iyi sonuçlar elde edildi. Türkçe için MKS sistemi yapımında doğallığı arttırmak için ileri çalışmalar belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIGNAL PROCESSING ASPECTS OF TEXT TO SPEECH SYNTHESIZER IN TURKISH Salor, Özgül M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 1999, 129 pages There are a number of high-quality text-to-speech (TTS) systems for many languages, however only a few studies have been made for developing a TTS system for Turkish. Construction of a TTS system includes two major tasks: Language analysis and signal processing. This thesis aims to develop a signal processing method to construct a high quality concatenative TTS system for Turkish. Speech synthesis techniques in the literature have been reviewed in order to develop a method that solves the problems encountered commonly in TTS systems. Some experiments on voiced speech signal have been made and the results of these experiments have constructed a basis for the signal processing method developed in this thesis. Prosody modification experiments on single words have been experimented and high-quality speech synthesis have been achieved. Then observations on the properties of inthe Turkish phonemes have been made in order to decide on speech units for concatenation. Some rules are found that helps to improve the quality for a concatenative speech synthesis system. The last thing to be done was sentence synthesizing. Quite satisfactory results have been obtained for different sentence types. Future work to increase the naturalness of Turkish TTS synthesizer is determined.