Hegel felsefesinde 'Hak' kavramı
The concept of right in Hegel's philosophy
- Tez No: 827518
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hegel, Tanınma, Özgürlük, Hak, Toplumsal Yaşam, Hegel, Recognition, Freedom, Right, Social Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı, genellikle hukukun temeli olarak görülen hak kavramını G.W.F. Hegel'in felsefesinde açıkladığı şekilde ortaya koymak ve Hegel'in hak kavramının felsefi duruş noktasından hukuka bakmaktır. Bunu yaparken hukuksal düşünüşün tarihteki seyri ve günümüzde hukuka ilişkin sıklıkla kabul gören tartışmaları da ele alarak Hegel'in hak kavramının farkı da belirtilmek istenmiştir. Hukuk toplumsal yaşamın odak noktalarından biridir. Sosyal failler olarak kişilerin birbirleriyle ilişkisi, hakların tanınması yolu ile güvenceye alınır. Öngörülemeyen tehlikeleri engellemek kişilerin birbirini tanıyıp bilmesi ve karşısındakini de bir kişi olarak kabul etmesi ile mümkündür. Hegel de tanımanın bu aşaması için hak kavramını merkeze alarak devlet ve toplum felsefesini geliştirir. Hak kavramının özgürlük ile derin bağıntısı, özgürlüğün hakkın ve hukukun kaynağı olarak görüldüğünü göstermektedir. Özgürlük herhangi bir şekilde, bir biçim alarak varolduğu zaman hak da ortaya çıkmaktadır. Pozitif hukuk sistemleri bu biçimi kabul ederek yasalara geçirirse hak da yasal olarak kullanılabilmektedir. Hegel'e göre hakiki özgürlük olarak görülen durumların pozitif yasada yer alıp almaması ise olumsaldır. Böylece özgürlük ve tanınma ilişkilerinin hak ve dolayısıyla hukuk kavramının kalbinde yattığı açık olarak anlaşılır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is that the concept of rights, which is generally seen as the basis of law, to reveal the way explains in G.W.F. Hegel's philosophy and to look at the law from the philosophical stance of Hegel's concept of right. In doing so, the course of legal thinking in history and the frequently accepted debates on the law today, the difference of Hegel's concept of rights was wanted to be mentioned. Law is one of the focal points of social life. The relationship between individuals as social agents is assured by the recognition of rights. It is possible to prevent unpredictable dangers by recognizing and knowing each other and accepting the other as a person. For this stage of recognition, Hegel develops the concept of state and society by taking center the concept of right. The deep relationship of the concept of right and freedom shows that freedom is seen as the source of right and law. When freedom exists in any way, taking a form, the right emerges. If positive legal systems accept this form by accepting this form, the right can be used legally. According to Hegel, it is contingent that the situations seen as genuine freedom are included in the positive law. Thus, it is clear that the relations of freedom and recognition lie in the heart of the concept of right and law.