Sağlık çalışanlarında sosyal sorumluluk algısının, örgütsel sürdürebilirliğe etkisinde kişilik özelliklerinin aracı rolü
The instrumental role of personality characteristics in the effect of social responsibility by healthcare professionals on organizational sustainability
  1. Tez No: 827530
  2. Yazar: BİLGEN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Sağlık, Çalışan, Sürdürülebilirlik, Sosyal Sorumluluk, Organization, Health, Employee, Sustainability, Social Responsibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Gelişen teknoloji ve kaldırılan coğrafi sınırlar, yaşanan yoğun rekabet ve çevresel sorunlar başta olmak üzere meydana gelen problemler sürdürülebilirlik kavramının tartışılmasına, bakış açısı kazanmasına ve nihayetinde yaşamın her alanına entegre olmasına vesile olmuştur. Özellikle kurumsal düzeyde ifade ettiği öneme binaen araştırmalarda sıklıkla incelenmeye başlanmış ve örgütsel sürdürülebilirlik kavramı ile anılır hale gelmiştir. Baskı grupları, toplum, müşteriler, ortaklar ve çalışanlar birer paydaş olarak, işletmeler tarafından gereksinimlerin karşılanması zorunluluğu taşımaktadır. Bu gereksinimlerin en başında varlığın sürdürülmesi, yaşam kalitesi ve suresinin arttırılması gelmektedir. Bu denli temel gereksinimlerin karşılık bulduğu alanda ise sağlık hizmetlerinden bahsetmek mümkündür. Çalışmada sosyal sorumluluk bilinci taşıyarak, sahip olunan sosyal sorumluluk algısının örgütsel sürdürülebilirliğe sağladığı katkı ve bu katkı üzerinde kişilik özelliklerinin yordayıcı etkisi araştırılmaktadır. Kapsam gereği gerçekleştirilen alan yazım taramasının yanı sıra nicel araştırma yönteminden yararlanarak 467 kişilik örneklem grubuyla anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. İstanbul'da özel sağlık kuruluşlarında görev alan sağlık çalışanları rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Sürdürülebilirlik Ölçeği, Küresel Sosyal Sorumluluk Ölçeği ve On Maddeli Kişilik Ölçeğinden oluşan anket formu, 5'li Likert ölçek tipi ve 79 maddeden meydana gelmektedir. IBMM SPSS 26.0 ve AMOS 23.0 paket programlarından yararlanılarak gerçekleştirilen veri analizi sonucunda, sağlık çalışanlarında sosyal sorumluluk algısının, örgütsel sürdürebilirliğe etkisinde kişilik özelliklerinin aracı rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing technology and abolished geographical borders, intense competition and environmental problems have led to the discussion of the concept of sustainability, gaining perspective and ultimately integrating it in all areas of life. Especially due to the importance it expresses at the institutional level, it has been frequently examined in research and has become known with the concept of organizational sustainability. Pressure groups, society, customers, partners, and employees, as stakeholders, have to meet their needs by businesses. At the beginning of these requirements are the maintenance of existence, increasing the quality and duration of life. The field where such a basic need is met is health services. Therefore, in this study, the contribution of social responsibility perception to organizational sustainability and the predictive effect of personality traits on this contribution are investigated. In this context, besides the literature review, a survey is conducted with a sample group of 467 people by using the quantitative research method. Health workers working in a private health care facility in Istanbul were selected by snowball sampling method. The questionnaire consisting of Demographic Information Form, Organizational Sustainability Scale, Global Social Responsibility Scale and Ten-Item Personality Inventory consists of 5-point Likert scale type and 79 items. As a result of the data analysis carried out by using IBMM SPSS 26.0 and AMOS 23.0 package programs, the mediating role of personality traits in the effect of social responsibility perception on organizational sustainability in health workers is determined.