Çinko laktat üretiminin optimizasyonunun incelenmesi
Investigation of the optimization of zinc lactate production
  1. Tez No: 827549
  2. Yazar: ELİF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taguchi, simitsonit cevheri, laktik asit, çinko laktat, Taguchi, Smithsonite Ore, Lactic Acid, Zinc Lactate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Gıda, farmakoloji, tıbbi hammadde endüstrisi gibi birçok kullanım alanı olan çinko laktat üretimine ışık tutması amacıyla, Kayseri yöresinden temin edilen simitsonit cevherinin laktik asitle çözünmesinin optimizasyonu incelecektir. Yöntem: Simitsonit cevherinin laktik asit çözeltilerindeki çözünmesinin optimizasyonunu yapmak için Taguchi yöntemi kullanılmıştır. Çözünmeyi etkilen parametrelerden sıcaklık, tane boyutu, asit konsantrasyonu ve katı/sıvı oranı gibi faktörler incelenmiştir. Bulgular: Denemelerde sıcaklık, katı/sıvı oranı, laktik asit çözeltisi konsantrasyonu, tane boyutu, katı/sıvı oranı, sıcaklık ve reaksiyon süresi parametre olarak seçilmiştir. Buna göre optimum şartlar; sıcaklık 30 ºC, katı/sıvı oranı 0,01 g/mL, laktik asit çözeltisi konsantrasyonu 1 M, tane boyutu -70 meş, reaksiyon süresi 20 dk. olarak bulunmuştur. Sonuç: Smitsonit cevherinin laktik asit çözeltilerindeki çözünmesinin optimizasyonunda; sıcaklık, asit konsantrasyonu, katı/sıvı oranı ve tane boyutunun çözünme üzerinde etkili olduğu, buna karşılık reaksiyon süresinin ise çözünme üzerine etkisiz olduğu görülmüştür. Tespit edilen optimum şartlarda iki deneme yapılmış ve ortalama olarak smitsonit cevherinin %98,85'i çözündürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: Optimization of lactic acid dissolution of smithsonite ore obtained from Kayseri region will be investigated in order to shed light on the production of zinc lactate, which has many uses such as food, pharmacology and medical raw material industry, by an alternative method. Method: Taguchi method was used to optimise the dissolution of smithsonite ore in lactic acid solutions. Parameters affecting dissolution such as temperature, grain size, acid concentration and solid/liquid ratio were analysed. Findings: Temperature, solid/liquid ratio, lactic acid solution concentration, grain size, solid/liquid ratio, temperature and reaction time were selected as parameters in the experiments. Accordingly, optimum conditions were found as temperature 30 ºC, solid/liquid ratio 0,01 g/mL, lactic acid solution concentration 1 M, grain size -70 reaction time 20 min. Results: In the optimisation of the dissolution of smithsonite ore in lactic acid solutions; it was determined that it increased with increasing temperature and acid concentration, decreased with increasing grain size and solid/liquid ratio and the effect of stirring speed was negligible. Two trials were carried out under the optimum conditions determined and % 98,85 of the smithsonite ore was dissolved on average.