Energy and angular momentum distribution in low energy fission of even-even curium isotopes
Düşük enerjili çekirdek bölünmelerinde çift kütle numaralı küriyum izotoplarının enerji ve açısal momentum dağılımı
- Tez No: 82756
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: düşük enerjili çekirdek bölünmesi, birincil bölünme ürünü, bölünme modlan, enerji dağılımı, BGM modeli, Monte Carlo hesaplamaları, bölünme öncesi şekil, bölünme noktası, nötron sayılan, açısal momentum. VI, low energy nuclear fission, fission fragment, fission channels, energy distribution, BGM model, Monte Carlo calculation, prescission shape, scission point, neutron multiplicity, angular momentum. IV f
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz DUŞUK ENERJİLİ ÇEKİRDEK BÖLÜNMELERİNDE ÇİFT KÜTLE NUMARALI KÜRİYUM İZOTOPLARININ ENERJİ VE AÇISAL MOMENTUM DAĞILIMI Sökmen, Hasan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Kıldır Temmuz 1999, 96 sayfa Çekirdek bölünmesinde oluşan birincil ürünlerin kütle, enerji dağılımı ve nötronların açığa çıkma olasılıklarının hesaplanmasında Boyun Bölgesinde Rastgele Kopma Modeli kullanılmıştır. Kütleleri 244, 246, 248, 250 olan kendiliğinden bölünen Cm izotoplarından başka 245Cm(nth,f)'m kendiliğinden olmayan çekirdek bölünmesi çalışılmıştır. Bütün bu izotoplar için oluşan birincil ürünlerin nötron ve gama ışınlan yayarak uyarılmış durumdan temel hale geçişleri Monte Carlo metoduyla hesaplanmıştır. Hesaplanan ortalama nötron sayılan ve kinetik enerji değerlerinin deneyle uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Cm için oluşan birincil ürünlerin ortalama açısal momentumlan bölünme noktasında“bending”modunda uyanlmalann dalga fonksiyonlan kullanılarak hesaplanmıştır. Bölünme noktasındaki sistemin konfigurasyonu için potansiyel enerji denklemi türetilmiştir. Bölünme konfıgurasyonunun iki“elipsoid”den oluştuğu kabul edilmiş ve şekil parametreleri Boyun Bölgesinde Rastgele Kopma Modeliyle hesaplanmıştır. Sonuçlann deneyle uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY AND ANGULAR MOMENTUM DISTRIBUTION IN LOW ENERGY NUCLEAR FISSION OF EVEN-EVEN CURIUM ISOTOPES Sökmen, Hasan MS, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Kıldır JULY 1999, 96 pages Multi-Channel Random Neck Rupture Model has been used to determine mass, kinetic energy and neutron multiplicity distribution between primary fission fragments of even-even curium isotopes. De-excitation of primary fission fragments with neutron and gamma ray emission has been studied for the spontaneous fission of 244' 246' 248' 250Cm and thermal neutron fission of 245Cm. Results are in good agreement with the experimental data. The average angular momentum of the primary fission fragments in the spontaneous fission of 248Cm has been calculated using the wave function of the bending mode excitation at the scission point. The equation for the potential energy of the scission configuration has been derived. This configuration is assumed to be consist of two ellipsoidal fragments with the shapes determined by Multi-Channel Random Neck Rupture Model. Results are in good agreement with the recent experimental data. iii