Avrupa medyasında mültecilerin çerçevelenmesi: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler
Framing refugees in European media: Syrian and Ukrainian refugees
- Tez No: 827589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Avrupa ülkeleri, Göçmenler, Medya, Mülteciler, Suriyeliler, Söylem, Ukraynalılar, Çerçeveleme, European, European countries, Emigrants, Media, Refugees, Syrians, Discourse, Ukrainians, Framing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
İlticanın kökenini çatışmaların tarihine kadar dayandırmak mümkündür. Çok eski bir olgu olmakla beraber iltica, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından kitlesel yer değiştirmelerin artmasıyla beraber uluslararası hukuktaki yerini almıştır. 21. yüzyılda yaşanan çatışmalar iki büyük mülteci krizine yol açmıştır. 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı ve 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, milyonlarca insanın yerinden edilmesine sebep olmuştur. İlk aşamada bölgesel ve daha sonra küresel bir etkiye sebep olan mülteci meselesine Avrupa Birliği bünyesinde ortak kabul gören bir sonuca ulaşılamamış, Avrupa ülkeleri kendi mülteci politikalarını uygulamaya koymuştur. Bu süreçte medya, kamuoyunu yönlendirmede önemli bir etkiye sahiptir. İktidar ve güç ilişkileri bağlamında ana akım medya, oluşturulan söylem üzerinden kamuoyunun mülteci algısını şekillendirmede önemli bir rol oynar. Bu tez çalışmasında, Avrupa medyasında mültecilere yönelik kamuoyu oluşumu, Suriyeli ve Ukraynalı mültecilerin çerçevelenmesi üzerinden açıklanmaktadır. Bu kapsamda, iki mülteci meselesinin medyada hangi söylem kategorileri çerçevesinde nasıl yer bulduğu karşılaştırmalı olarak çerçeveleme analizine tabi tutulmaktadır. Çalışma, Avrupa medyasında mültecilere yönelik oluşturulan söylem kategorilerini ve söylem farkını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Robert Entman'ın çerçeveleme yaklaşımı, çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Çalışmanın bulguları, analiz ve sonuç bölümünde çerçeveleme analizine tabi tutulmaktadır. Bu tez çalışması, TÜBİTAK 2210-A Yurt İçi Genel Yüksek Lisans Burs Programı desteği ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The origin of asylum can be traced back to the history of conflicts. Although it is a very old phenomenon, asylum has taken its place in international law with the increase in mass displacement after the Second World War. In the 21st century, conflicts have led to two major refugee crises. The Syrian civil war, which started in 2011, and the Russia-Ukraine war, which started in 2022, have led to the displacement of millions of people. The refugee issue, which caused a regional and then a global impact in the first stage, could not reach a consensus within the European Union, and European countries implemented their own refugee policies. In such process, the media has an important influence in shaping public opinion. In the context of ruling government and power relations, mainstream media plays an important role in shaping public perception of refugees through discourse. In this thesis, the formation of public opinion on refugees in the European media is explained through the framing of Syrian and Ukrainian refugees. In this context, how the two refugee issues are covered in the media within the framework of which discourse categories is subjected to a comparative framing analysis. The study aims to reveal the discourse categories and differences in the European media towards refugees. The methodology of the research is determined as Robert Entman's framing approach. The findings of the study are subjected to framing analysis in the analysis and conclusion section. This thesis has been written with the support of TÜBİTAK 2210-A General Domestic Graduate Scholarship Program.