Bestekâr Yusuf Müzüri: Hayatı ve eserleri
Composer Jusuf Myzyri: His life and works
  1. Tez No: 827611
  2. Yazar: AJDİN JAHJAI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UBEYDULLAH SEZİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Müzik, Religion, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Müzüri, Geleneksel Arnavut Mûsikîsi, Türk Mûsikîsinin Balkanlar'daki Mûsikîye Etkisi, Arnavut Bestekarlar, Elbasan Şehri Mûsikîsi, Isuf Myzyri, Traditional Albanian Music, The Influence of Turkish Music on Traditional Albanian Music, Albanian Composers, Elbasan Urban Music
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez Elbasan'da yaşayan şair ve bestekar Yusuf Müzüri'nin (Jusuf Myzyri) hayatını ve eserlerini incelemektedir. 8 Mart 1880 yılında doğan Yusuf Müzüri mûsikî öğrenimine Birinci Dünya Savaşı'ndan önce başladı. Kaynaklarda belirtildiğine göre keman çalmayı kendi kendine öğrenmiştir. Birinci Dünya Savaşı'na kadar profesyonel bir saza sahip olmayan Yusuf Müzüri, Avusturyalı bir askerin kemanını satın aldı ve hayatı boyunca bu kemanı kullandı. 1905 yılında kurduğu orkestrasıyla geleneksel mûsikînin varlığının korunmasına katkıda bulundu. 21 Ekim 1956'da Elbasan'da vefat etti. 1956 yılında Arnavutluk tarafından Devlet Nişanı takdim edildi, 1978 yılında ise“Halkın Sanatçısı”ünvanı verildi. Müzüri 2006 yılında Elbasan Belediyesi tarafından“Elbasan Onursal Vatandaşı”ilan edildi. Yusuf Müzüri'ye ait olan 17 eser tespit edilmiş ve tarafımızca makamları ve usulleri belirlenerek Türk mûsikîsi esasında notaya alınmıştır. Bunların içerisinde dört Segâh, üç Uşşâk, iki Muhayyer, iki Rast, bir Hüseyni, bir Gerdaniye, bir Kürdî, bir Hicâz, bir Mâhur, bir Hüzzam makamında eserler tespit ettik. Bir eserin icrasına ulaşamadığımız için sadece notasını verdik. Yusuf Müzüri ağırlıklı olarak Aksak ve Devr-i Hindî usullerde beste yapmış, bununla beraber Düyek, Türk Aksağı, Yürük Semai gibi usullerde de eser vermiştir. Yusuf Müzüri'ye ait olma ihtimali olan bir Hicaz eserle birlikte bestesi unutulmuş üç güfte ve şair kimliğinden hareketle ona ait 15 bestelenmemiş şiir tespit ettik. Bunun yanında hakkında yazılmış iki şiir ve şarkı bulunmaktadır. Yusuf Müzüri bestelerini makam ve usul esasında yapmıştır. Bununla beraber eserlerinde Türk Mûsikîsinden etkiler de görülmektedir. Yusuf Müzüri beste üslubuyla Geleneksel Arnavut Mûsikisinin temsilcileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the life and works of Composer and Poet Jusuf Myzyri who lived in Elbasan. Jusuf Myzyri was born on 8 March 1880. He started learning music before the First World War. According to the sources, he learned to play the violin by himself. Jusuf Myzyri, who did not have a professional instrument until the First World War, bought the violin of an Austrian soldier and used this violin throughout his life. With the orchestra he founded in 1905, he contributed to the preservation of the existence of traditional music. He died on 21 October 1956 in Elbasan. In 1956, he was presented with the Order of the State by the Albanian State, in 1978 he was awarded the title of“People's Artist”, and in 2006 he was declared an“Honorary Citizen of Elbasan”by the Municipality of Elbasan. We identified 17 composings that belong to Jusuf Myzyri. We identified the maqams and usuls of these works and transcribed them on the basis of Turkish Music. Among them, we identified four composings: four in Segah, three in Uşşak, two in Muhayyer, two in Rast, one in Huseyni, one in Gerdaniye, one in Kurdi, one in Hicaz, one in Mahur, one in Hüzzam maqam. Since we could not reach the performance of a piece, we only gave its notation. Jusuf Myzyri composed mainly in Aksak and Devr-i Hindi usuls but he also composed in other usuls such as Düyek, Yürük Semai and Türk Aksağı. We have identified lyrics of three forgotten compositions and one Hicaz composition that may belong to him. Based on Jusuf Myzyri's identity as a poet, we identified 15 uncomposed poems belonging to him. We identified two poems and two songs written about him. Jusuf Myzyri composed his compositions on the maqam and usul basis. Influences from Turkish Music are also seen in his works. Jusuf Myzyri is among the representatives of Traditional Albanian Music.