Urban design as process design: An evaluation of Ulus historical city centre planning and urban design experiences
Bir süreç tasarımı olarak kentsel tasarım: Ulus tarihi kent merkezi planlama ve kentsel tasarım deneyimlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 82767
  2. Yazar: İ.SİNEM ŞİRANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, süreç tasarımı, Ulus Tarihi Kent Merkezi Planlama Yarışması Projesi ve alt projeleri, kuramcılar, uygulamacılar, politik ideoloji, karar mekanizması, aktörler, davranışsal yapılar, yasal ve finansal çerçeveler, mülkiyet yapısı. M, Product design, process design, Ulus Historical Centre Planning Competition Project and its sub-projects, theoreticians, practitioners, political ideology, decision-making mechanism, actors, behavioral patterns, legislative and financial framework, property ownership. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz BİR SÜREÇ TASARIMI OLARAK KENTSEL TASARIM: ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ PLANLAMA VE KENTSEL TASARIM DENEYİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Şiranlı, İ. Sinem Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Tez Yöneticisi: Öğretim Üyesi Erhan Acar Eylül 1999, 163 sayfa Bu çalışmanın amacı, kentsel tasarımın vurgusunun ürün tasarımı mı, yoksa süreç tasannu mı üzerinde olduğunu, Türkiye'deki planlama sistemi açısından tartışmak ve Türkiye'de kentsel tasarım pratiğini değerlendirmektir. Ekonomik, sosyolojik, politik, ve teknolojik çerçeveler temelinde, proje süreçlerinin gelişimini belirleyen politik ideoloji, karar mekanizması, aktörler, süreç içerisindeki davranışsal yapılar, yasal çerçeveler, finansal kaynaklar, mülkiyet yapısı gibi etmenler analiz edilmiştir.Ulus Tarihi Kent Merkezi Planlama Yarışması Projesi ve bu kapsamda tanımlanan alt projeler, örnek olay olarak ele alınmıştır. Kentsel tasarım projelerinin gelişimlerinin arkasıdaki süreçler ve bunların Türkiye'deki mekansal anlamını sorgulamak amacıyla kuramsal ve pratik çalışmalar ile projelerin tanımlanma, tasarlanma, karar verme, ihale edilme, planlama, programlama ve uygulama süreçleri yukarda bahsedilen etmenler ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN DESIGN AS PROCESS DESIGN: AN EVALUATION OF ULUS HISTORICAL CENTRE PLANNING AND URBAN DESIGN EXPERIENCES Şiranlı, İ. Sinem Master Of Science, Department Of City and Regional Planning Supervisor: Inst. Erhan Acar September 1999, 163 pages The aim of this study is to discuss whether; the emphasis of urban design is on“product design”or on“process design”within the context of the planning system of Turkey and asses the practice of urban design in Turkish practice. Within economic, sociologic, politic and technologic frames, factors such as; political ideology, decision-making mechanism and actors, behavioral patterns in the processes, legislative frameworks, financial resources and property ownership patterns are analysed, mainly determining the evaluation of project processes. IllUlus Historical Centre Planning Competition Project and its sub projects are taken as case studies. With the theoretical and practical studies, project definition, design, decision-making, commissioning, planning, programming and implementation processes of each project and the role of the urban designer in the processes are examined through the factors defined above to see the dynamics behind the evaluation of urban design projects and its spatial implications in Turkey.