Alternation and porphyry-type mineralization in the Pınarbaşı gronitoid complex (Gediz, Kütahya-Turkey)
Pınarbaşı granitoyid karmaşığında alterasyon ve porfiri cinsi cevherleşme (Gediz-Kütahya-Türkiye)
- Tez No: 82768
- Danışmanlar: DR. KADİR DİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Granitoyid Karmaşığı, Pınarbaşı, Porfiri, Stok, Hidrotermal Alterasyon, Cevherleşme. vı, Granitoid Complex, Pınarbaşı, Porphyry, Stock, Hydrothermal Alteration, Mineralization. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz PINARBAŞI GRANiTOYİD KARMAŞIĞINDA ALTERASYON VE PORFİRİ -CİNSİ CEVHERLEŞME (GEDİZ, KÜTAHYA, TÜRKİYE) ŞÜYÜN, Berna Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Kadir DİRİK Nisan 1999, 63 sayfa Pınarbaşı köyü Gediz'in 10 km batısında ve BKB-DGD uzanımlı Simav Grabeni'nin doğu ucuna yakın olan Ilıcalar' in 10 km kuzeyindedir. Pınarbaşı granitoyid karmaşığı mercek şeklinde (2x1 km) olup uzun ekseni D-B yönünde uzanır. Mesozoyik yaşlı Budağan Formasyonu ile Dağardı Ofiyolitik Melanjının içine yerleşmiştir. Pınarbaşı granitoyid karmaşığı I tipi ve kalkalkalin karakterlidir. Monzogranitik ve kuvars monzo granitik bir stok ve buna sokulum yapmış olan granitik, kuvars diyoritik porfiri ve dasitik dayklardan oluşmaktadır. Stok ve porfiri benzer mineralojilere sahiptir; mafik fazlar olarak biyotit ve/veya hornblend ile beraber kuvars, ortoklaz ve plajyoklas felsik fazlardır. Karmaşık, porfirinin sokulumunu takip eden bir hidrotermal alterasyona uğramıştır. Bunun sonucunda hem stok hem de porfiri Potasik (ortoklas-biyotit-rutil- apatit-manyetit), Fillik (kuvars-serisit-pirit-turmalin) ve Propüitik (klorit-epidot-karbonat)birliklerine dönüşmüştür. Arjilik (kuvars-kaolinit-klorit) birlikleri de mevcuttur. Alterasyon, merkezde çok kuvvetlidir ve alterasyon şiddeti kenarlara doğru azalmaktadır. Cevherleşme esasen porfiri içerisinde görülür. Potasik alterasyon kuşağı porfiride sınırlanmakta ve aynı zamanda yer yer kalkopirit ve nadiren molibdenit içeren kuvars- pirit-manyetit damarcık ağım kapsamaktadır. Fillik alterasyon kuşağı hem stok hem de porfiri içerisindedir; potasik kuşağı çevreler ve yerel silisleşme, kuvars-pirit damarcıkları ve saçımmle piritleri içerir. Propilitik alterasyon kuşağı stokta çeper oluşturur. Bölgenin esas yapısal özelliği, KB-GD'ya uzanan ve kuzeydoğuya oldukça dik dalan bir normal fay olan Sanyar Fayı' dır. Karmaşık, beş eklem sistemi içermekte ve eklem yoğunluğu merkeze doğru artmaktadır. İz element grafikleri ve porfiri -cinsi alterasyon ve cevherleşmenin varlığı, bir ada yayı çevresinin varlığım belirtir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTERATION AND PORPHYRY TYPE MINERALIZATION IN THE PINARBAŞI GRANITOID COMPLEX (GEDİZ, KÜTAHYA, TURKEY) ŞÜYÜN, Berna M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Dr. Kadir DİRİK April 1999, 63 pages Pınarbaşı village is located 10 km west of Gediz, and 10 km north of Ilıcalar, close to the eastern end of the WNW-ESE trending Simav Graben. The Pınarbaşı Granitoid Complex has a lensoidal shape (2x1 km) with its long axis trending in E-W direction. It was emplaced into the Mesozoic carbonates of Budagan Formation and into the Dağardı Ophiolitic Melange. The Pınarbaşı granitoid complex comprises rocks of I-type with calc-alkaline affinity. It consists of monzogranitic to quartz monzodioritic stock, intruded by granitic to quartz dioritic porphyry and dacite porphyry dykes. Stock and porphyry type rocks have similar mineralogies; quartz, orthoclase and plagioclase are felsic phases with biotite and / or hornblende as mafic phases. wThe complex underwent hydrothermal alteration following the intrusion of the porphyry, thus both stock and porphyry are altered to potassic (orthoclase-biotite-rutile- apatite-magnetite), phyllic (quartz-sericite-pyrite-tourmaline) and propylitic (chlorite- epidote-carbonate) assemblages. Argillic (quartz-kaolimte-chlorite) assemblages are also present. Alteration is strongest at the center and the intensity of alteration decreases towards the edges. The mineralization is mainly observed within the porphyry. The potassic alteration zone is restricted to the porphyry and includes a stockwork of quartz-pyrite- magnetite veinlets, which also contain occasional chalcopyrite and rare molybdenite. The phyllic alteration zone starts from porphyry and extends into the stock; it surrounds the potassic zone and includes local silicification, quartz-pyrite veinlets and disseminated pyrites. The propylitic alteration zone in the stock forms the periphery. The principal structural feature of the region is the Sanyar fault, a normal fault which trends NW-SE and dips steeply northeast. The complex display five sets of joints and the density of jointing increases towards the center. Trace element plots and the presence of porphyry-type alteration and mineralization suggest an island arc environment.