18-65 yaş arası yetişkinlerin yaşlanma ve yaşlılığa yönelik tutumları ile başarılı yaşlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between successful aging and attitudes towards aging and old age of adults aged 18-65
- Tez No: 827708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: başarılı yaşlanma, tutum, yaşlanma, yaşlılık, yetişkin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yaşlanma bebeğin anne rahmine düştüğü an başlayan ve hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. Yaşlılık ise yaşam dönemleri içerisinde kaçınılmaz olan son dönemdir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda bir bebeğin de ileri yetişkin bir bireyin de yaşlanma süreci içerisinde olduğu söylenebilir. Başarılı yaşlanma, bireyin ileri yetişkinlik dönemine geçmeden önce, sağlığını korumak amacıyla önlem almasını, fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı olmasını, ileri yetişkinlik döneminde de bilgece davranmasını ifade eder. Algı ve tutumların çocukluk döneminde oluşmaya başladığı ve yetişkinlik döneminde de geliştiği bilinmektedir. Bireyin yaşlanma ve yaşlılığa yönelik algısı ve tutumu kendi başarılı yaşlanma süreci ve yaşlılık dönemi üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu nedenle genç ve orta yetişkinlerin yaşlanma ve yaşlılığa yönelik tutumları ile başarılı yaşlanma davranışları arasındaki ilişkinin, sosyal hizmet alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu tez çalışmasının konusu 18-65 yaş arası yetişkinlerin yaşlanma ve yaşlılığa yönelik tutumları ile başarılı yaşlanma arasındaki ilişkininin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmanın kapsamını Ankara'da yaşayan 18-65 yaş arası yetişkinlerin sosyo- demografik özellikleri ile, yaşlanma ve yaşlılığa yönelik tutumları ve başarılı yaşlanma davranışları oluşturmuştur. Kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen katılımcılara sosyo-demografik bilgi formu, Yaşlanma ve Yaşlılığa Yönelik Tutum Ölçeği ve Başarılı Yaşlanma Ölçeği uygulanmıştır. Ardından elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların başarılı yaşlanma davranışlarının yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. Katılımcıların yaşlanma ve yaşlılığa yönelik tutumları ise orta düzeydedir. Katılımcıların başarılı yaşlanma ile yaşlanma ve yaşlılığa ilişkin tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ilişkiye göre başarılı yaşlanma davranışı arttıkça, yaşlanma ve yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging is a process that begins the moment the baby falls into the mother's womb and continues throughout his life. Old age is the last inevitable period of life. Considering this information, it can be said that both an infant and an advanced adult are in the aging process. Successful aging means that an individual takes precautions to protect his/her health, be healthy physically, cognitively, psychologically and socially, and behaves wisely in advanced adulthood. It is known that perceptions and attitudes begin to form in childhood and develop in adulthood. An individual's perception and attitude towards aging and aging has an impact on his or her successful aging process and old age. For this reason, it is thought that the relationship between young and middle adults' attitudes towards aging and old age and successful aging behaviors will contribute to the field of social work. The subject of this thesis is to examine the relationship between the attitudes of adults aged 18-65 towards aging and old age and successful aging. In this direction, the scope of the research consists of the socio-demographic characteristics, attitudes towards aging and old age, and successful aging behaviors of adults between the ages of 18-65 living in Ankara. A socio-demographic information form, Attitudes towards Aging and Aging Scale, and Successful Aging Scale were applied to the participants who were determined using the snowball sampling method. Then, the obtained data were analyzed through the SPSS package program. According to the results obtained, it is revealed that the successful aging behaviors of the participants are high. The participants' attitudes towards aging and old age are at a moderate level. It was concluded that there is a significant relationship between successful aging and the attitudes of the participants towards aging and aging. According to this relationship, as successful aging behavior increases, negative attitudes towards aging and old age decrease. Keywords. successful aging, attitude, aging, old age, adult