Triz matris yönteminin süreç iyileştirmelerinde kullanılması ve örnek bir uygulama
Tries matrix method using process improvements andan example application
  1. Tez No: 827759
  2. Yazar: CEREN NUR DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Triz Matris, Üretim, Üretkenlik, Trise Matrix, Production, Productivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
TRİZ MATRİS YÖNTEMİNİN SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİNDE KULLANILMASI VE ÖRNEK BİR UYGULAMA Ceren Nur Demirtaş Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2023 Danışman: Doç. Dr. Feyza Gürbüz ÖZET Endüstride özellikle mobilya sektöründe hizmet veren yatak üreticileri, üretim aşamasında farklı yöntemler kullanmaktadır. Ürün çeşitliliğine bağlı olarak kılıflı ve kapitoneli olmak üzere iki çeşit yatak üretimi yapmaktadırlar. Uygulama için seçtiğimiz üretim hattında kapitoneli yatak üretimi yapılmaktadır. Kapitoneli yataklar üretilirken terzihane bölümüne ilaveten kapitone bölümü ve biye bölümü görev üstlenmektedir. Yatakların köşelerinde kapitone birleşimi yapmak için bordür ismi verilen parçalar ile yatak kenarları kaplanmaktadır. Bie dediğimiz parça ise bordürlerin kenarlarını kapamak için kullanılan renkli kuşak benzeri maddelerdir. Firmada üretim incelendiğinde bieyi bordüre dikim makinesinden çıkan dikilmiş ürünlerin hata oranının fazlalığı ve tekrar söküm işlemi gerçekleştirildiği görülmüştür. Amacımız, Triz matris yöntemi kullanarak üretimde verimliliği arttırmak, oluşan bu üretim körlüğünün önüne geçerek beyin fırtınası tekniğine kıyasla daha hızlı ve somut sonuca varabilmektir. Sonuç olarak seçilen süreçte iyileştirme adımları sırasında Triz Matris yönteminin kullanılabilir olduğunu ve bu sayede beyin fırtınası yaparken somut adımlar atılarak daha kısa zamanda daha doğru karara varılabileceği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
TRIES MATRIX METHOD USING PROCESS IMPROVEMENTS AND AN EXAMPLE APPLICATION Ceren Nur Demirtaş Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, Agust 2023 Supervisor: Associate Professor Dr. Feyza Gürbüz ABSTRACT Mattress manufacturers serving in the industry, especially in the furniture sector, use different methods in the production phase. Depending on the product variety, they produce two types of mattresses, covered and quilted. Quilted mattresses are produced in the production line we have chosen for the application. In addition to the tailoring section, the quilting section and the piping section are responsible for the production of quilted mattresses. In order to make a quilting joint at the corners of the beds, the edges of the beds are covered with pieces called borders. The part we call piping is colored belt-like materials used to cover the edges of borders. When the production in the company was examined, it was seen that the error rate of the sewn products coming out of the biei border sewing machine was excessive and the disassembly process was carried out again. Our aim is to increase productivity in production by using the Triz matrix method, to prevent this production blindness and to reach faster and more concrete results compared to the brainstorming technique. As a result, it has been proven that the Triz Matrix method can be used during the time they choose, and thus, it is possible to reach a more accurate decision in a shorter time by using a concrete expression while brainstorming.