Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan 18-45 yaş arası kadınlarda premenstrual sendrom sıklığı ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of premenstrual syndrome frequency and its effect on quality of life in women aged 18-45 years working in Adana city training and research hospital
- Tez No: 827797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM EROL YAYLA, UZMAN ALİ İHSAN ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: PMS, yaşam kalitesi, sağlık çalışanı, eğitim düzeyi, PMS, quality of life, health worker, education level
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmakta olan 18-45 yaş arası kadınlarda premenstrual sendrom sıklığının araştırılması ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemi: Araştırma, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 15.12.2022-15.06.2023 tarihleri arasında çalışmakta olan 400 kadın üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara yüz yüze ya da online iletilen anket sorularımız sorulup, tarafımızca hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ve SF-36 kısa form uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmamıza katılan kadınların %51,8'inde PMS'si yokken, %48,3'ünde PMS vardır. Yaşın PMS semptomları ile ilşkisine baktığımızda 26-29 yaş aralığında PMS semptomları en sık görülürken, 41 yaş ve üzerinde semptom görülme sıklığı azalmıştır. Katılımcıların eğitim düzeyinin PMS'ye olan etkisi incelendiğinde; eğitim düzeyi arttıkça PMS senptomlarının görülme sıklığının arttığı görülmüştür. Adet düzeni ve PMS arasındaki ilişki değerlendirildiğinde PMSÖ Toplam puanı adeti düzenli olmayanların en yüksek iken, adeti düzenli olanların puanı en düşüktür. Sonuç: Araştırmamız sonucunda; yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, adet düzenliliği gibi faktörler ile kadınlarda PMS görülme sıklığı arasında bir bağlantı bulunmuştur. Tüm bu değişimlerin kadınların yaşam kalitesini negatif yönde etkilediği tesbit edilmiştir.PMS'nin yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin bilinmesi bu semptomlarla başa çıkmada kadınlara verilebilecek desteğin önemi ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the frequency of premenstrual syndrome in women between the ages of 18-45 working in Adana City Training and Research Hospital and to examine its effect on quality of life. Materials and methods: The research was conducted on 400 women working in Adana City Training and Research Hospital between 15.12.2022 and 15.06.2023. Sociodemographic Data Form, Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) and SF-36 short form prepared by us were applied to the participants by asking our survey questions sent face to face or online. Results: While 51,8% of the women participating in our study do not have PMS, 48,3% have PMS. When we look at the relationship of age with PMS symptoms, PMS symptoms are most common in the 26-29 age range, while the incidence of symptoms decreases over 41 years of age. When the effect of the education level of the participants on PMS is examined; It was observed that the incidence of PMS symptoms increased as the education level increased. When the relationship between menstruation and PMS is evaluated, while the PMSÖ Total score is the highest for those whose menstruation is not regular, the score for those whose menstruation is regular is the lowest. Conclusion: As a result of our research; A correlation was found between factors such as age, education level, marital status, menstrual regularity and the incidence of PMS in women. It has been determined that all these changes affect the quality of life of women negatively. Knowing the effect of PMS on the quality of life reveals the importance of the support that can be given to women in coping with these symptoms.