Plasenta akreata spektrumunda plasental doku ve maternal serumda homing hücre adezyon molekülü (HCAM/CD44) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of homining cell adhesion molecule(HCAM/CD44) levels in placental tissue and maternal serum in placenta accreta spectrum
- Tez No: 827836
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKAN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreata, Hyaluronan Reseptörleri, CD44 Antijeni, HCAM proteini, Placenta Accreta, Hyaluronan Receptors, CD44 Antigens, HCAM proteins
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada plasenta akreata spektrumundaki (PAS) gebelerin plasental doku ve maternal serum CD44 düzeylerinin yaş, gebelik haftası ve parite açısından eşlenmiş kontrol grubuyla kıyaslanarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, tek merkezli vaka-kontrol dizaynına sahip bu çalışmaya Kasım 2022 – Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde plasenta invazyon anomalisi tanısıyla doğum yapmış hastalar ile kontrol grubu olarak yaş, gestasyonel hafta ve parite parametreleri açısından bire bir eşleştirilmiş ve aynı bölümde doğum yapmış kadınlar dahil edilmiştir. Katılımcıların detaylı obstetrik öykülerinin alınmasının ardından beyaz küre ve platelet sayıları, hemoglobin değerleri, protrombin zamanı, aktive parsiyel tromboplastin zamanı, AST, ALT, üre ve kreatinin sonuçlarını içeren laboratuvar bulguları ve doğum sonrası yenidoğanın 1 ve 5. dakikalardaki APGAR skorları, doğum ağırlıkları, baş çevresi ve boy değerleri kaydedilmiştir. CD44 düzeylerinin değerlendirilmesi için katılımcılardan doğum öncesi antekübital venden alınan kan örnekleri ve doğumu takiben plasentaların maternal yüzlerinin merkezinden alınan örnekler -80oC'de saklanmıştır. Maternal serum ve plasental doku CD44 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Değişkenler iki grup arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya PAS tanısıyla sezaryen doğum yapmış 15 hasta ile, yaş, parite ve gebelik yaşı açısından benzer kontrol grubunda 15 gebe alınmıştır. Sosyodemografik özellikleri, obstetrik öykü ve laboratuvar parametreleri karşılaştırıldığında PAS grubunda geçirilmiş sezaryen sayısının kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,004). Diğer değişkenlerin gruplar arasında benzer olduğu tespit edilmiştir. Plasental dokuda CD44 düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,019). Maternal serum CD44 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. PAS grubunda yenidoğan 1. ve 5. dakika APGAR skorlarının kontrol grubundan daha düşük olduğu bulunmuştur (sırasıyla p=0,007; p=0,028). Sonuç: Bu çalışma PAS vakalarında plasental CD44 ekspresyonunun PAS olmayan gebelerden anlamlı düzeyde yüksek olduğunu gösteren ilk çalışmadır. Çalışmamızın sonuçları çerçevesinde, hyalüronik asit için reseptör işlevi gören CD44 antijen ekspresyonunun anormal uterus invazyonu ile karakterize PAS tablosunda artış göstermesi, hyalüronik asit ve CD44 etkileşiminin ve ilişkili faktörlerin PAS etiyopatogenezinde rol oynayabileceği kanaatini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare placental and maternal serum CD44 levels in pregnant women with placenta accreta spectrum to an gestational age, parity and age-matched control group. Patients and Methods: In this prospective, single-center case-control study conducted at Ankara Bilkent City Hospital Gynaecology and Obstetrics clinic from November 2022 to June 2023, patients diagnosed with placental invasion anomaly were included. The control group consisted of women with matched age, gestational week, and parity and who gave birth in the same department were enrolled in the study. Detailed obstetric histories were obtained, and various laboratory findings including white blood cell and platelet counts, hemoglobin values, prothrombin time, activated partial thromboplastin time, AST, ALT, urea, and creatinine results were recorded. Postnatally, APGAR scores at 1 and 5 minutes, birth weights, head circumference, and height values of newborns were also recorded. Blood samples were collected from the participants' antecubital vein before birth, and samples from the center of the maternal surface of the placentas were obtained after delivery and stored at -80°C. Maternal serum and placental tissue CD44 levels were measured using the ELISA method. Statistical comparisons were performed to analyze the variables between the two groups. Results: The study included fifteen patients who underwent cesarean section with a diagnosis of placenta accrete spectrum (PAS), along with fifteen pregnant women in the control group who were matched for age, parity, and gestational age. Comparative analysis of sociodemographic characteristics, obstetric history, and laboratory parameters revealed a significantly higher number of previous cesarean sections in the PAS group compared to the control group (p=0.004). Other variables showed no significant differences between the two groups. Notably, placental tissue CD44 levels were found to be significantly higher in the PAS group compared to the control group (p=0.019). No significant difference was observed in maternal serum CD44 levels between the groups. Furthermore, the PAS group demonstrated lower APGAR scores at 1 and 5 minutes postnatally compared to the control group (respectively p=0.007; p=0.028). Conclusion: This study presents novel findings indicating a substantial upregulation of placental CD44 expression in cases of placenta accrete spectrum (PAS) compared to pregnant women without PAS. In the context of PAS characterized by abnormal uterine invasion, the observed increase in CD44 antigen that functions as a receptor for hyaluronic acid suggests that the interaction between hyaluronic acid and CD44, and related factors may play a significant role in the etiopathogenesis of PAS.