Hastanemizde maternal mortalite ve neredeyse kaybedilecek anne (near – miss) olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of maternal mortality and near-miss cases in our hospital with an academic approach
  1. Tez No: 816682
  2. Yazar: PELİN DİLARA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne ölümü, neredeyse kaybedilecek anne, prenatal takip, maternal mortality, maternal near miss, prenatal follow-up
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Hastanemize gebelik süresince, doğum esnasında veya doğumdan sonra 42 gün içerisinde başvuran hastalardan Dünya Sağlık Örgütü'nün neredeyse kaybedilecek anne tanımına uygun kriterlere sahip hastalar ve anne ölümlerinin saptanması, sıklık, neden ve risklerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında tespit edilmiş neredeyse kaybedilecek anne ve anne ölümleri dahil edilmiştir. Hastalar Grup 1 (hemorajik hastalıklar), Grup 2 (hipertansif hastalıklar), Grup 3 (plasenta dekolmanı ve Dissemine intravasküler koagülasyon) ve Grup 4'e (diğer sistemik hastalıklar) ayrıldı. Hastalara ait verilere elektronik arşiv veri tabanından ve hastane arşiv dosyalarından ulaşılmıştır. Bulgular: Çalışmamız süresince 35.246 canlı doğum gerçekleşmiştir. Neredeyse kaybedilecek anne sayımız 150 ve anne ölümümüz 4 bulundu. Neredeyse kaybedilecek anne oranı 4.25 (1000 canlı doğumda) ve Maternal mortalite oranı (MMO) 11.34 saptanmıştır. Neredeyse kaybedilecek anne olgularının %70'i Türk, %36'sı Suriyeli; Suriyeli ve diğer göçmen grubunda maternal ölüm izlenmemiştir. Neredeyse kaybedilecek annelerin gruplara göre görülme sıklıkları; Grup 1, Grup 2, Grup 3 ve Grup 4 şeklindedir. Neredeyse kaybedilecek annelerin subgruplarına göre şiddetli preeklampsi, HELLP ve plasenta akreta spektrumu en sık bulunmuştur. Maternal ölümlerin biri Grup 1 içerisinden HELLP subgrubunda, bir hasta Grup 2'nin postpartum kanama subgrubunda ve 2 hasta da Grup 4'ün COVID-19 subgrubunda izlenmiştir. Neredeyse kaybedilecek anneler tanı kriterlerine göre sınıflandırıldığında en sık 5 ünite ve üzerinde eritrosit transfüzyonu tespit edildi. Neredeyse kaybedilecek anne ve maternal ölümlerde en sık yapılan cerrahi işlem histerektomidir. Histerektomi en sık plasenta akreata spektrumunda görülmüştür. Neredeyse kaybedilecek annelerin %38'inin ve maternal ölümlerin %50'sinin düzenli prenatal takibi olduğu saptandı. Neredeyse kaybedilecek annelerin %92,7'sine yakın takip ünitesine yatışı mevcutken, maternal ölümlerin %75'inde yoğun bakım ünitesi yatışı görüldü. Sonuçlar: Prenatal takip ile hayatı tehdit etme potansiyeli olan durumlar tespit edilebilir ve riskli durumlarla karşılaşıldığında hastaların uygun merkezlere sevki ile maternal mortalite ve morbidite önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is to determine the frequency, causes and risks of patients who are admitted to our hospital during pregnancy, during childbirth or within 42 days after the birth who meet the criteria of the World Health Organization's definition of almost dead mother and maternal deaths. Material and Methods: In our study, nearly lost mother and maternal deaths, which are determined between January 1, 2019 and December 31, 2022 were included. The patients were divided into Group 1 (hemorrhagic diseases), Group 2 (hypertensive diseases), Group 3 (placentae abruptio and Disseminated intravascular coagulation) and Group 4 (other systemic diseases). The data of the patients were obtained from electronic archive database and the hospital archive files. Results: During our study, there were 35.246 live births. We found 150 almost lost mothers and 4 maternal deaths. Nearly lost mother rate was 4.25 ( per 1000 live births ) and the maternal mortality rate (MMO) was found to be 11.34. Of the nearly lost mothers cases, 70% are Turkish, 36 % are Syrian; no maternal death was observed in the Syrian and other immigrant groups. Prevalence of nearly mothers by groups; Group 1, Group 2 , Group 3 and Group 4. Severe preeclampsia, HELLP nad placenta accreta spectrum were found most frequently according to the subgroups of nearly lost mothers. On the maternal deaths was observed in the HELLP of Group 1, one patient was observed in the postpartum hemorrhage of Group 2 and 2 patient in the COVID-19 of Group 4. When mothers were nearly lost were classified according to the diagnostic criteria, the most common erythrocyte transfusion of 5 units or more was detected. Hysterectomy is the most common surgical procedure for nearly lost mother and maternal deaths. Hysterectomy was most common in the placenta accreata spectrum. It was determined that 38% of nearly lost mothers and 50% of maternal deaths had regular prenatal follow up. While nearly 92.7% of mothers who were about to die were hospitalized in the follow up unit, intensive care unit admission was observed in 75% of maternal deaths. Conclusion: With prenatal follow-up potentially life-threatening conditions can be detected and maternal mortality and morbidity can be prevented by referral of patients to to appropriate centers when risky situations are encountered.