Sosyal medyanın tüketici davranışları üzerine etkisi: Bakü örnekli bir uygulama
The effect of social media on consumer behavior: An application with Bakü
- Tez No: 827873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AKANDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Tüketici, Tüketici Davranışları, Social Media, Consumer, Consumer Behaviors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerin internet tabanlı platforma katılma istekleri de artmıştır. Sosyal medya platformlarına erişim için genellikle akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar kullanılmaktadır. Mobil cihazların kullanımlarının artması ve yaygınlaşması sonucunda sosyal medya kullanımında da artış olmuştur. Platformlara erişimin lokasyon ve zamandan bağımsız olarak mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Bu platformlar arasında forumlar, wiki'ler, bloglar, mikrobloglar ve Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve YouTube gibi sosyal ağlar yer almaktadır. Kullanıcılar bu platformlarda içerik oluşturabilir, ürün satın alabilir ve alışveriş yapabilir. Bu gibi kolaylıkların olduğu platformlarda kullanıcılar hem tüketici hem de üretici rolü üstlenebilmektedir. Tüketiciler mallar, hizmetler, markalar ve şirketler hakkında olumlu veya olumsuz düşüncelerini iletmek için sosyal medyayı kullanmaya başlamıştır. Bu durumun bir sonucu olarak şirketler de sosyal medyayı kullanmak zorunda kalmıştır. İşletmeler tüketicilerin düşünce, istek, talep ve şikayetlerini sosyal medya aracılığıyla takip etmeye başlamıştır. Araştırmada sosyal medyanın tüketici davranışları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the widespread use of the Internet, the desire of individuals to participate in the Internet-based platform has also increased. Smartphones, tablets, laptops and desktop computers are often used to access social media platforms, and as a result, social media usage has increased. The reason for this is that access to the platform is provided via mobile devices regardless of location and time. Social networks include forums, wikis, blogs, microblogs, and social media platforms such as Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, and YouTube. Users can create content, buy products, and shop on these platforms. As a result, users have entered the roles of both consumers and producers. Consumers often or sometimes use social media to convey their positive or negative thoughts about goods, services, brands and companies. As a result of this situation, companies are also forced to use social media. Businesses understand consumers' requests, complaints, wishes and needs through social media. In this example, social media is instrumental in advertising and consumption of products. In the study, the effect of social media on consumer behavior was investigated.