Sosyal medya pazarlamasının tüketici satın alma davranışları üzerine etkisi: Ankara ili örneği
The effect of social media marketing on consumer purchasing behavior: Ankara province case
  1. Tez No: 657275
  2. Yazar: AYDIN ALTUNYAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Social Media Marketing, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Teknoloji gün geçtikçe gelişmekte ve beraberinde iletişim teknolojilerinde de yenilikler ortaya çıkarmaktadır. İletişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelerle birlikte insanlar Web ve sosyal medya araçlarında daha fazla vakit geçirmeye başlamıştır. Sosyal medya; insanların birbirleriyle iletişim kurdukları, paylaşım yaptıkları ve diğer insanlarla bağlantı içerisinde bulundukları sanal medyadır. Bu sanal medyayla birlikte işletmelerin pazarlama anlayışlarından bir tanesi olan sosyal medya pazarlaması kavramı ortaya çıkmıştır. Sosyal medya pazarlaması; içerisinde tüketicinin davranışlarını barındıran ve karşılıklı etkileşime bağlı olan bir pazarlama türüdür. Sosyal medyada yer alan tüketicilerin davranışlarını ve sosyal medya pazarlaması faaliyetlerini üretilen içerikler etkilemektedir. Tüketiciler internet sitelerinde ve sosyal medya araçlarında alacakları ürün veya hizmetlerle ilgili araştırmalar yapmakta, satın alma kararını buna göre şekillendirmektedirler. Sosyal medya araçlarındaki kullanıcıların bir ürün veya hizmetle ilgili nasıl yorumlarda bulundukları, deneyimlerini diğer kullanıcılarla nasıl paylaştıklarını incelemek işletmelerin pazarlama faaliyetlerini daha başarılı şekilde yapmaları için önemli hale gelmektedir. Böylece işletmeler sosyal medyanın tüketici davranışları üzerine ne kadar etkili olduğunu görebilir ve pazarlama faaliyetlerinde gerekli düzenlemeler yapabilirler. Bu çalışmanın teori bölümünde sosyal medya pazarlaması ve tüketici davranışlarıyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde ise sosyal medya pazarlamasının tüketici satın alma davranışları üzerine etkisinin belirlenmesi için hazırlanan anket sosyal medya kullanıcılarına cevaplatılmıştır. 250 sosyal medya kullanıcısından alınan cevaplar analiz edilmek üzere SPSS paket programında incelenmiştir. Sonuç olarak tüketicilerin sosyal medya araçları ile sosyal medya pazarlamasından etkilenerek satın alma davranışında bulundukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology is developing day by day and is also revealing innovations in communication technologies. People have started to spend more time on the Web and social media devices with the developments emerged in communication technologies. Social media; it is a virtual media where people communicate, enable sharing with each other and connect with other people. The concept of social media marketing which is one of the marketing approaches of businesses emerged with this virtual media. Social media marketing; it is a type of marketing that includes behaviors of consumer and depends on mutual interaction. The contents produced affect behaviors of consumers using social media and activities of social media marketing. Consumers research on products or services that they will purchase on websites and social media devices and shape their purchasing decision accordingly. Examining how users in social media devices comment on a product or service and how users share their experiences with other users becomes important in order to do their marketing activities of businesses more successfully. Thus, businesses can notice how is effective social media on consumer behaviors and make necessary arrangements in their marketing activities. In the theory part of this study is reviewed the literature on social media marketing and consumer behaviors. As for in the research part of the study is answered the questionnaire prepared to determine effect of social media marketing on consumer purchasing behaviors by social media users. The answers received from 250 social media users are analyzed in the SPSS software program for analysis. Consequently, it is determined that consumers purchase by influencing by social media devices and social media marketing.