A Portable power analyzer
Taşınabilir bir güç analizörü
- Tez No: 82788
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Analizörü, Güç Sistemleri İzleme ve Kontrol, Power analyzer, Power system monitoring and control iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz TAŞINABİLİR BİR GÜÇ ANALİZÖRÜ TOPÇU, Ali Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman SEVAİOĞLU Ocak 1999, 118 sayfa Güç hatları koruma ve heasaplama sistemlerinde bu hatların izlenmesi önemli rol oynamaktadır. Bu tezde üç-fazlı enerji hatlan üzerindeki güç harcamalarını ölçebilecek, analiz ve kayıt yapabilecek taşınabilir bir enerji analizörü tasarlamak amaçlanmıştır. Enerji analizör ünitesi PC/104 standartmda 486 DX4-100 işlemcili bir kart bilgisayar kullanılarak geliştirilmiştir. Güç hatlarından örnekleme yapabilmek için analog dijital çevirici bir kart kullanılmıştır. Güç hatlarından alman sinyal geliştirilen bir sinyal işleme devresinden geçirilerek analog dijital çeviricinin giriş seviyesine uygun sinyaller elde edilmiştir. Birkaç ünite RS-422 üzerinden bir bilgisayara bağlanabilmektedir. Visual C++ Builder kullanılarak geliştirilen Windows 95 uyumlu Enerji Analiz Yazılımı bilgi saklamak ve gerekli analizleri yapmak için kullanılmıştır. Nesneye dayalı programlama yöntemi bu yazılımın geliştirme aşamalarında kullanılmıştır. Esneklik sağlamak için toplanan veriler standart bir veritabanmda saklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PORTABLE POWER ANALYZER TOPÇU, Ali Murat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Osman SEVAİO?LU January 1999, 118 pages Monitoring power lines is a key issue of power system protection, monitoring and control. The main objective of the research in the present thesis is to develop a portable power analyzer to measure, record and analyze power flow in three- phase lines. A PC/104 single board card with a built-in Intel 486 DX4-100 processor is used in the developed power analyzer. The personal computer employed has an RS- 422 interface, so that a number of power analyzers may be connected. An analog- to-digital converter is employed to sample data received from power lines. A special front-end circuit is designed to match the power-line voltage to the input voltage of the converter. The received data is processed and analyzed by using a Windows 95-compatible energy analysis software developed under the Visual C++ Builder software development environment. Object-oriented programming is employed in the software design. In order to improve flexibility, a conventional database table structure is used for data storage purposes.