The Effect of divalent ions on antioxidant phosphollipid model membrane interactions
Divalent iyonların antioksidan-fosfolipid model membran etkileşmesi üzerindeki etkisi
- Tez No: 82789
- Danışmanlar: PROF. DR. FARİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Divalent iyonlar, Vitamin D2, DPPC lipozomlar, FTIR, Törbidite. vı, Divalent ions, Vitamin D2, DPPC liposomes, FTIR, Turbidity IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz DIVALENT İYONLARIN ANTIOKSIDAN-FOSFOLIPİD MODEL MEMBRAN ETKİLEŞMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Toyran, Neslihan Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Haziran 1999, 108 sayfa Bu çalışmada, Ca** ve Mg^ gibi divalent iyonların, Vitamin D2-dipalmitol fosfatidilkolin (DPPC) fosfolipid model membran sisteminin termotropik faz davramşı ve fiziksel özelliklerine olan etkisi, HEPES (N-[2-Hidroksietil] piperazin- N'-[2-etansulfonik asit]) tampon ve fosfat tampon çözeltili ortamda, Fourier Transform Infrared (FTIR) spektroskopisi ve 440 nm'de törbidite tekniği kullanılarak incelenmiştir.HEPES tampon çözelti varlığında, % 1 mol Vitamin D2, ve/veya Ca** (ya da Mg^'un, DPPC'den oluşan lipozoma eklenmesinin, faz geçiş sıcaklığım yüksek derecelere kaydırdığım FTIR sonuçlan göstermektedir. CH2 simetrik, CH3 asimetrik, C=0 ve PO2“ antisimetrik çift bağ gerilim modlanmn incelenmesi ile, % 1 mol Vitamin D2 ya da divalent (Ca”“”veya Mg**) iyonlarm, saf DPPC fosfolipid lipozomlarma eklenmesinin, acil zincirdeki düzenliliği artırdığı, lipozomun iç derinliklerindeki dinamiği azalttığı ve fosfolipid sistemin interfasiyal ve kafa bölgesindeki dinamiği azalttığı anlaşılmıştır. % 1 mol Vitamin D^nin, Ca** ya da Mg** içeren lipozomlara eklenmesi ile, Ca** için çalışılan tüm fonksiyonel gruplarda; Mg** için ise CH2 simetrik gerilim modunun band genişliği için, C=0 gerilim modunun frekans ve band genişliği değerleri için, divalent iyonlarm etkisinin azaldığı görülmüştür. HEPES tampon çözelti ortamında, törbidite çalışmaları göz önüne alındığında, Vitamin D2'nin yada divalent iyonların, saf DPPC fosfolipid membran üzerindeki düzenliliği artırıcı etkisi açık bir şekilde görülmektedir. Tezin ikinci bölümünde, tüm bu etkileşimler, fosfat tampon çözelti ortamında incelenmiştir. FTIR sonuçlarından, Ca^'un saf DPPC lipozomlan üzerine olan etkisi dışındaki her koşulda, faz geçiş profilinde önemli bir değişiklik olmadığı görülmektedir. Fosfat tampon çözelti ortamında Vitamin D2'nin saf DPPC lipozomlan üzerineki düzenliliği artıncı etkisinde önemli bir değişiklik olmazken, divalent iyonlarm saf DPPC membran sisteminde tamamen farklı etki gösterdiği görülmüştür. Divalent iyonlarm etkisinde görülen bu farklılık, bu iyonlarm, fosfat tampon çözeltisinde bulunan fosfat ile çökmesi sonucu oluşmuştur. % 1 mol Vitamin D2'nin, divalent iyon içeren lipozomlar üzerindeki etkisi, kullanılan tampon çözeltisinin değiştirilmesinden etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIVALENT IONS ON ANTIOXIDANT-PHOSPHOLIPID MODEL MEMBRANE INTERACTIONS Toyran, Neslihan M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan June 1999, 108 pages In the present study, the effect of two divalent ions, Ca^ and Mg^, on thermotropic phase behavior and physical properties of Vitamin D2-dipalmitoyl phosphatidylcholine (DPPC) model membrane system has been investigated in the presence of HEPES (N-[2-Hydroxyethyl] piperazine-N'-[2-ethanesulfonic acid]) buffer and phosphate buffer, by using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and turbidity technique at 440 nm. mIn the presence of HEPES buffer, F1TR results reveal that, with the addition of 1 mole % Vitamin D2, and/or Ca*4 (or Mg44), into pure DPPC liposomes, main phase transition temperature increases. The investigation of the CH2 symmetric, CH3 asymmetric, C=0 and PO2“ antisymmetric double bond stretching bands reveals that, inclusion of 1 mole % Vitamin D2 or divalent ions (Ca*4 or Mg44) into pure DPPC phospholipid liposomes orders the acyl chains and decreases the dynamics of the deep interior of the bilayer and the dynamics of C=0 and PO2”head group region of phospholipid system. It is observed that, the incorporation of 1 mole % Vitamin D2 into Ca44, or Mg44, containing liposomes, decreases the effect of these divalent ions, for all functional groups investigated for Ca44“; and for the bandwidth of CH2 symmetric stretching, and for the frequency and bandwidth of C=0 stretching modes for Mg44. On the basis of turbidity studies, the ordering effect of Vitamin D2, and divalent ions on the pure DPPC phospholipid bilayers is remarkable in the presence of HEPES buffer. In the second part of the thesis, all the interactions are examined in the presence of phosphate buffer. FTIR studies reveal that, there is no significant alteration of the phase transition profile in all cases except the effect of Ca44”on pure DPPC liposomes. For the ordering effect of Vitamin D2 on pure DPPC liposomes, no detectable change is observed. On the other hand, completely different results are obtained for the effect of divalent ions on the pure membrane system in the presence of phosphate buffer. This change in the effect of divalent ions can be due to the precipitation of these ions with phosphate, which is present in phosphate buffer. For the effect of 1 mole % Vitamin D2 on divalent ion containing liposomes, it is observed that the results do not change with the change of the buffer media.