Diaspora ve internet gazeteciliği: Türkiye'de faaliyet gösteren Arapça haber siteleri örneği
Diaspora and internet journalism: Example of Arabic news websites operating in Turkey
  1. Tez No: 827921
  2. Yazar: RAHMA M.K. MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Diaspora, Dijital diaspora, İnternet Gazeteciliği, Diaspora, Digital diaspora, Internet Journalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Diaspora terimi, daha iyi fırsatlar için veya zorunlu nedenlerden dolayı anavatanından göç etmiş ve dağılmış nüfus topluluğunu ifade etmektedir. Bu topluluklar ortak bir bilinç ve kolektif bir hafızayı geliştirerek diaspora deneyimini yaşamaktadır. Bu deneyim yeni topluma entegre olmak ve aynı zamanda anavatanla bağlantıyı korumak gibi süreçleri içermektedir. Diaspora toplulukları, genellikle ortak kültürel mirasları ve ulusal kimlikleriyle dünyanın farklı yerlerinde bulunan diasporanın diğer üyeleriyle ve anavatanlarıyla bağlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Bu aşamada, internet teknolojileri devreye girmektedir. Eski zamanlarda anavatandan haber almakta zorlanan diaspora üyeleri için yeni teknoloji ve dijital ortamlarla birlikte haber almak ve üretme süreçleri daha kolay bir hal almıştır. Diaspora, internetin gelişmesiyle birlikte bazı avantajlara sahip olmuş ve zaman- mekân sınırı olmadan diasporanın yeni toplumsal yapıdaki dijitalleşmeye ayak uydurabilmesini sağlamıştır. Dijital diaspora olarak ortaya çıkan bu kavram artık geleneksel yöntemlerle yürütülen bazı kavram ve ilişkileri dijitale taşımıştır. Dijitalleşen toplumda, internet gazeteciliğin gelişmesine ve yaygınlaşmasına bağlı olarak diaspora toplulukları yani medya üzerinden daha fazla görünürlük kazanmıştır. İnternet gazeteciliğinin diaspora için en önemli avantajlarından biri, coğrafi sınırları aşma ve erişim özelliğidir. Kendi anavatanlarından dağılmış diaspora toplulukları bağlantı kurup aralarında aidiyet duygusunu ve kimliği geliştirmektedir. Ayrıca, ev sahibi ülkeyle ilgili haber ve bilgi akışı sağlayarak entegrasyon sürecini hızlandırmaktadır. Bu çalışmada internet gazeteciliğin günümüze kadar süren gelişimi ve avantajlarıyla Türkiye'de Arap/ Suriye diaspora medyası ele alınmaktadır. Çalışmanın önemi ise Türkiye'de faaliyet gösteren Arapça haber siteleriyle ilgili literatürde neredeyse hiç çalışma bulunmamaktadır. Aynı zamanda diaspora ekseninde Arap/Suriye internet medyasıyla ilgili az çalışma yapılmıştır. Dolayısıyla çalışma bu açılardan alana katkı sağmayı amaçlamaktadır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölüm mevcut literatür taranarak oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise çalışmanın yöntem ve uygulaması yer almaktadır. Çalışma kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren Turkeyalaan.net, Arab-Turkey.com, Newturkpost.com, Turkey-Breaking.com ve Turkpress.com siteleri tarafından üretilen haberler 1 Nisan 2023 ile 15 Nisan 2023 tarihleri arasında toplamda 15 gün boyunca içerik analizi yapılarak incelenmiştir. İkinci yöntem olarak da görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler örneklemde yer alan sitelerde çalışan editör, editör-çevirmen ve sahiplerini kapsamaktadır. Çalışma Türkiye'de bulunan Arap/Suriye diaspora internet gazeteciliğinin habercilik pratiklerini ve sitelerin genel yapısını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Yapılan içerik analiz ve görüşmeler sonuncunda bu medyanın genel karakteri tespit edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre bu diaspora medyası, diasporanın anavatanından çok ev sahibi ülkeyle ilgili içerik üretmektedir ve okuyucu kitleye ulaşmak için sosyal medya uygulamalarından faydalanmaktadır. Etkileşim ve katılım özellikleri sayesinde konu seçimi belirlenmektedir. Görüşmelerde, diaspora medyasının başka kurum ve kuruluşlardan maddi destek almadığı ve Google reklamı, tıklanma gelirleri, normal reklam geliriyle birlikte sahiplerinin maddi desteğiyle ayakta kaldığını ifade edilmiştir. Ayrıca çalışmaya dahil edilen haber sitelerinin yetkilileri, muhabir çalıştırmadan Türkçe haber siteleri ve ajansları tarafından sağlanan içeriklerin çevrilip haber haline getirildiği belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
The term“diaspora”refers to a population that has migrated from their homeland for better opportunities or due to compulsory reasons, leading to their dispersal. These communities develop a shared consciousness and collective memory, experiencing the diaspora phenomenon. This experience involves processes such as integrating into a new society while maintaining connections with the homeland. Diaspora communities often strive to maintain their ties with other diaspora members and their homelands, preserving their common cultural heritage and national identities across different parts of the world. Internet technologies play a significant role in this context. With the advent of technology and digital platforms, diaspora members, who previously struggled to stay updated with news from their homeland, now find it easier to access and generate information through digital means. The development of the internet has provided diasporas with certain advantages, allowing them to adapt to digitalization in the new social structure without limitations of time and space. This concept, known as digital diaspora, has transformed traditional concepts and relationships into digital formats. In the digitized society, diaspora communities have gained more visibility through the development and widespread use of internet journalism. One of the key advantages of internet journalism for diaspora is the ability to transcend geographical boundaries and ensure accessibility. Dispersed diaspora communities, separated from their homelands, establish connections to foster a sense of belonging and identity among themselves. Furthermore, the flow of news and information about the host country accelerates the integration process. This study focuses on the development of internet journalism and its advantages, particularly in relation to Arab/Syrian diaspora media in Turkey. The significance of this study lies in the limited existing research on Arabic news websites operating in Turkey. Additionally, few studies have been conducted on Arab/Syrian internet media within the context of diaspora. Therefore, this study aims to contribute to the field in these aspects. The study comprises three sections. The first and second sections were developed by reviewing the existing literature. The third section presents the methodology and implementation of the study. Within the scope of this research, news articles produced by Turkeyalaan.net, Arab-Turkey.com, Newturkpost.com, Turkey-Breaking.com, and Turkpress.com were analyzed using content analysis over a total period of 15 days between April 1, 2023, and April 15, 2023. The interview technique was also employed as a second method. The interviews included editors, editor-translators, and owners working for the selected websites. The study aimed to reveal the journalistic practices and general structure of Arab/Syrian diaspora internet journalism in Turkey. Based on the content analysis and interviews, the general characteristics of this media were determined. The findings indicate that this diaspora media primarily focuses on content related to the host country rather than the homeland and utilizes social media platforms to reach its audience. The selection of topics is influenced by interaction and participation features. During the interviews, it was mentioned that the diaspora media does not receive financial support from other institutions and relies on the financial contributions of its owners, including revenue from Google ads, clicks, and regular advertising income. Additionally, the officials of the included news websites noted that they translate and adapt content provided by Turkish news websites and agencies into news articles without employing reporters.