Strategic development of a brand in a five-star hotel via digitalization and social media usage
Dijitalleşme ve sosyal medya kullanımı ile 5 yıldızlı otelde bir markanın stratejik gelişimi
- Tez No: 827992
- Danışmanlar: Prof. Dr. AHMET AKİN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: marka, dijitalleşme, konaklama, sosyal medya, dijital kanallar, brand, digitalization, hospitality, social media, digital channels
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Turizm Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dijitalleşme artık sadece teknik bir terim olmaktan çıkıp sosyal ve kültürel bir fenomen haline gelmekte ve insanların profesyonel ve kişisel yaşamlarının hemen hemen bütün alanlarında bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Dijital kanallar, akıllı markaların günlük uygulamalarında doğrudan müşterilere ulaşmanın bir yolu olarak kabul edilmektedir. Dahası şirketlerin güçlü markalar oluşturmak, sürdürmek ve yönetmek için kullandıkları marka oluşturma süreci dijital araçlardan büyük ölçüde etkilenmektedir. Konaklama endüstrisi, etkinlikleri, güvenirliği ve düşük maliyetleri kanıtlanmış olan modern araçları ve kanalları entegre etme fikriyle dijital araçları kullanma konusunda öncü sektörlerden biri olarak görülmektedir. Sosyal medya, küresel ölçekte sınırları aşarak müşterilere doğrudan erişim sağlama konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal sayesinde, konaklama işletmeleri yerelden küresele doğru büyümüş ve küresel bir karakter kazanmıştır. En güncel konulardan biri olan konaklama sektöründe dijitalleşme, sadece endüstriden değil akademik dünyadan da ilgi görmektedir. Bu yüksek lisans tezinin temel amacı, dijital faktörlerin ve araçların konaklama endüstrisi bağlamında marka oluşturma ve marka yönetimi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. İlgili literatürü, sosyal medya hesaplarını, dijital kanalları ve konaklama işletmelerinin üst yönetimi ile yapılan birebir görüşmeler kullanılarak marka oluşturma sürecinde dijital araçların kullanımının etkinliğini değerlendirmeyi ve güçlü bir marka farkındalığı ve sadakati oluşturmayı amaçlanmıştır. Konaklama işletmelerinin üst düzey yöneticileriyle yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere, dijitalleşmenin güçlü bir marka oluşturma konusunda değerli bir etkisi olup olmadığını keşfetmeye çalışılmıştır. Metodolojimiz, literatür taraması ve veri toplama ile şirketin web sitesi, sosyal medya hesapları ve dijital kanallarının analizini içermektedir. Bu araştırmada nitel analiz, betimsel durum çalışması yaklaşımıyla Türkiye'nin Antalya ilindeki otellerden biri üzerinde çalışılmıştır. Çalışmamızın ana değeri, 'dijitalleşme' olgusuna genel bir sistematik yaklaşımda bulunması ve bunun güçlü bir konaklama markası yaratma ve sürdürmede amacıyla uygulamada kullanılabilmesinde yatmaktadır. Araştırma sırasında,“dijitalleşme”olgusunun görece olarak yeni olması nedeniyle, bunun değeri ve etkisinin genellikle hafife alındığını, dijital teknolojinin genel olarak marka oluşturma faaliyetlerine dahil edilmesine çok az önem verildiğini anlaşılmıştır. Bu araştırma, sektör profesyonellerine yönetimsel çıkarımlar ve tavsiyeler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Digitalization now becomes more than just a technical term but a social and cultural phenomenon. It has an impact on almost all spheres of human professional and personal life. Digital channels are treated as a direct way to access customers which wise brands employ in their everyday practices. Brand building process is being highly affected by digital instruments which companies are using to establish, maintain and manage strong brands. Hospitality industry became one of the pioneers of using digital tools with the idea to incorporate modern instruments and channels which proved their effectiveness, reliability and low cost. Social media appeared to be a direct way to access customers across borders on a global scale. With the help of that, hospitality enterprises started to emerge from local to global players establishing global character of their busıness. Being one of the most contemporary agendas, digitalization in the hospitality attracts attention not only from the industry but also from the academic world. The major purpose of this master thesis is to investigate the impacts of digital factors and tools on brand building and brand management in the hospitality context. We aimed at evaluating the level of using digital tools in brand construction process and building a strong brand awareness and loyalty using relevant literature, social media accounts and digital channels, interviews with top management of the hospitality brand. We were trying to find out whether digitalization makes a valuable impact on building a strong brand. Our methodology includes literature review, data collection, and analysis of company's website, social media accounts and digital channels. In our research we used qualitative analysis, descriptive case study approach to one of the hotels in Antalya, Türkiye. The major value of our study lies in an overall systematic approach to the phenomenon of 'digitalization' and its implementation toward practical usage in creating and maintaining a strong hospitality brand. During the research we found out that due to the relative novelty of 'digitalization' phenomenon, the value and the impact of it is often underestimated, minor attention is paid to overall incorporation of the digital technology into brand building activities. The research contains managerial implications and recommendations to industry professionals.