Matematik öğretmenlerinin matematiksel modelleme etkinliklerini uygulama süreçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mathematics teachers' application process of mathematical modeling activities
- Tez No: 828002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Model, Matematiksel Modelleme, Ortaokul Matematik Öğretmenleri, Öğrenci Görüşleri, Mathematical model, Mathematical Modeling, Secondary School Mathematics Teachers, Student Opinions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Matematiksel modelleme, öğrencilerin analitik düşünme, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. Öğrenciler, gerçek hayattaki verileri analiz ederek, sorunları analiz etme, hipotezler oluşturma, sonuçları yorumlama ve sonuçları uygun bir şekilde sunma yeteneklerini kazanırlar. Öğrenciler her kademede gelişen çağa ayak uydurabilmek için matematiksel modelleme bilgi ve yeterliliğine sahip olabilecek şekilde eğitim almalıdır. Ancak onları yetiştirecek öğretmenlerin bu konuda donanım sahibi olmaları ilk düşünülmesi gereken problemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı da ortaokulda görev yapan öğretmenlerin matematiksel modelleme etkinliklerinin kullanımı ile ilgili bilgi ve yeterliliklerinin ne durumda olduğunun ortaya koymaktır. Araştırmada 4 ortaokul matematik öğretmeniyle bir durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin matematiksel modellemeyle ilgili ön bilgileri yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilip bununla ilgili sonuçlara varılmıştır. Öğretmenlerin matematiksel modelleme etkinlikleri ve süreci ile ilgili tam olarak bilgi sahibi olmadıkları genel olarak somutlaştırma şeklinde yorumladıkları ortaya çıkmıştır Ayrıca öğretmenlerle yürütülen ön görüşmeden sonra öğretmenlere matematiksel modellemeyle ilgili seminer verilip öğretmenlerin derslerinde matematiksel modelleme uygulamaları gözlemlenmiştir. Derslerinde gözlem formu veri aracı kullanılmıştır. Eğitimlerin ve uygulamaların ardından araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin matematiksel modelleme kavramını tam olarak anlamadıkları ve model oluşturma prensiplerini eksik uyguladıkları belirlenmiştir. Bazı öğretmenlerin ise matematiksel modelleme etkinliklerini başarılı bir şekilde uyguladıkları gözlemlenmiştir. Daha sonra öğretmenlerle son görüşme ve öğrencilerle uygulamaya dair görüşme yapılmıştır. Öğretmenlerin matematiksel modellemeyi kavradıkları ancak derslerinde matematiksel modelleme uygulamalarını kullanma açısından istekli olmadıkları sonuçları ortaya çıkmıştır. Gerekçe olarak modelleme etkinliklerinin çok zaman alması ve öğretmenlerin bu konuda yeterli donanıma sahip olmamaları gösterilmiştir. Öğrencilerinse bu etkinliklerle ilgili olumlu görüşe sahip oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrenciler matematiksel modelleme etkinliklerini düşünmeyi geliştirici, eğlenceli ve gerekli gördüklerini ifade etmişlerdir. Sonuçlar değerlendirildiğinde öğretmenlerin matematiksel modellemeyi daha iyi anlamaları, model oluşturma becerilerini geliştirmeleri ve matematiksel modelleme etkinliklerini etkili bir şekilde sınıflarında kullanabilmeleri için hizmet içi eğitime ihtiyaçları olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın bulguları, matematiksel modelleme konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı ve öğretmenlerin bu yöntemi daha etkili bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeyi amaçlayan araştırmalara katkı sağlayabilir. Ayrıca çok zaman aldığı için ortaokul ders konuları daraltılıp seçmeli matematik uygulamaları derslerinde daha çok matematiksel modelleme etkinlikleri uygulanabileceği görüşü değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Mathematical modeling develops students' analytical thinking, problem solving and critical thinking skills. By analyzing real-life data, students gain the ability to analyze problems, form hypotheses, interpret results, and present results appropriately. Students should receive education in order to have mathematical modeling knowledge and competence in order to keep up with the developing age at all levels. However, it is one of the first problems that should be considered that the teachers who will train them should be equipped in this regard. The aim of this study is to reveal the knowledge and competence of secondary school teachers about the use of mathematical modeling activities. In the research, a case study was conducted with 4 secondary school mathematics teachers. Preliminary knowledge of the teachers about mathematical modeling was obtained through semi-structured interview and conclusions were reached regarding this. It was revealed that the teachers did not have full knowledge of the mathematical modeling activities and process, and they interpreted it as concretization in general. In addition, after the preliminary interview with the teachers, a seminar on mathematical modeling was given to the teachers and mathematical modeling practices were observed in the lessons of the teachers. Observation form data tool was used in the lessons. According to the results of the research after the trainings and practices, it was determined that the teachers did not fully understand the concept of mathematical modeling and applied the principles of model building incompletely. It has been observed that some teachers have successfully applied mathematical modeling activities. Afterwards, a final interview with the teachers and an interview with the students about the application were made. The results revealed that the teachers understood mathematical modeling but were not willing to use mathematical modeling applications in their lessons. The reason is that modeling activities take a lot of time and teachers do not have enough equipment in this regard. It was concluded that the students had positive opinions about these activities. The students stated that they found mathematical modeling activities to be fun and necessary to develop thinking. When the results are evaluated, it can be said that teachers need in-service training in order to better understand mathematical modeling, develop their model building skills, and use mathematical modeling activities effectively in their classrooms. The findings of this study may contribute to research aimed at raising awareness about mathematical modeling and encouraging teachers to use this method more effectively. In addition, since it takes a lot of time, it can be evaluated that secondary school course topics can be narrowed down and more mathematical modeling activities can be applied in elective mathematics applications courses.