Okul yöneticilerinin makam güvencesinin yönetsel karar ve uygulamalar üzerindeki etkisi
The effect of school administrators' office guarantee on administrative decisions and practices
- Tez No: 828017
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KAYIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Makam Güvencesi, Okul Yöneticisi, Motivasyon, Yönetsel Karar, Office Guarantee, School Administrator, Motivation, Administrative Decision
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma okul yöneticilerin makam güvencesinin yönetsel karar ve uygulamalar üzerindeki etkisini okul yöneticisi, yöneticilik geçmişi olan öğretmen ve şube müdürlerinin görüşleri ile ortaya koymak ve elde edilen bulgular eşliğinde öneriler geliştirebilmek amacıyla yapılan nitel bir çalışmadır. Araştırma durum çalışması desenlerinden iç içe geçmiş çoklu durum deseninde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde görevli 18 okul yöneticisi, 9 yöneticilik geçmişi olan öğretmen ve 3 şube müdürü olmak üzere toplam 30 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde maksimum çeşitlilik ve kartopu örnekleme yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması bireysel görüşme ve mevzuata bağlı doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma, insan kaynakları yönetiminin önemli ilkelerinden biri olan güvence ilkesine (makam güvencesi) ilişkin Türk Milli Eğitim Sistemi'ndeki uygulamaları ortaya koyması, makam güvencesinin örgüt ve birey boyutu üzerindeki etkilerinin saptaması ve daha etkili bir işleyiş için uygulayıcılara öneriler sunması açısından önemlidir. Araştırma verilerine göre katılımcıların büyük çoğunluğu okul yöneticilerinin makam güvencesinin yeterli olmadığı görüşündedir. Makam güvencesi yetersizliği nedeniyle okul yöneticilerinin motivasyonunun düştüğü, kuruma aidiyet duygularının zayıfladığı, otoritesinin zayıfladığı, yetkilerini kullanamadığı ve üst yönetimin baskıcı tutumuna maruz kaldığı katılımcı görüşleri ile tespit edilmiştir. Katılımcılar okul yöneticilerinin makam güvencesi yetersizliğinin, kurumda disiplinsizliğe, öğretmenlerin veriminin düşmesine, eğitim öğretim sürecinin niteliğinin düşmesine neden olduğu görüşündedir.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative study conducted to reveal the effect of school administrators' office guarantee on administrative decisions and practices with the opinions of school administrators, teachers with administrative background and branch managers and to develop suggestions based on the findings. The research was prepared in nested multiple case design from the case study designs. The study group of the research consists of 30 participants in total, including 18 school administrators, 9 teachers with administrative background and 3 branch managers serving in Kepez, Konyaaltı and Muratpaşa districts of Antalya province in the 2022-2023 academic year. Maximum diversity and snowball sampling methods were employed to determine the participants. Data were collected through individual interviews and document analysis based on legislation. A semi-structured interview form prepared by the researcher was used during interviews with the participants. The data collected were analyzed through content analysis and descriptive analysis. The research is valuable in terms of revealing the practices in the Turkish National Education System regarding the principle of guarantee (office guarantee), which is one of the important principles of human resource management, determining the effects of the office guarantee on the organizational and individual dimensions, and offering suggestions to practitioners for a more effective operation. Based on the research data, many of the participants think that the office guarantee of school administrators is not sufficient. It is identified through participant opinions that school administrators' motivation has decreased, their sense of belonging to the organization has weakened, their authority has weakened, they cannot use their powers and they are exposed to the oppressive attitude of senior management due to the lack of office guarantee. The participants believe that the insufficiency of the office guarantee of school administrators leads to indiscipline in the organization, decreases the efficiency of teachers, and reduces the quality of the education and training process.