2003-2020 dönemi için Irak'ta işsizlik olgusu üzerinde bazı makroekonomik göstergelerin etkisinin analizi
Analysis of the impact of some macroeconomic indicators on the phenomenon of unemployment in Iraq for the period from 2003 to 2020
  1. Tez No: 828016
  2. Yazar: MOHAMMED DHANNOON YOUNUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERCAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Irak'ta işsizlik, kamu harcamaları, enflasyon, unemployment, unemployment in Iraq, government spending, inflation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İşsizlik sorunu, hem ekonomisi güçlü olan gelişmiş ülkelerde hem de ekonomisi zayıf gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan küresel bir olgu haline gelmiştir. Büyük petrol gelirlerine sahip olan Irak ekonomisi, işsizlik sorununu tamamen ortadan kaldırılmasına izin vermemiştir. Bu araştırma, Irak'taki mevcut ekonomik duruma odaklanarak işsizliğin teorik çerçevesini sunmayı ve tartışmayı, bununla birlikte makroekonomik göstergelerin Irak'taki işsizlik olgusu üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda hareket ederek işsizliğin gayri safi yurtiçi hasıla üzerindeki etkisi, işsizliğin enflasyon üzerindeki etkisi, işsizliğin devlet harcamalarına üzerindeki etkisi olmak üzere, üç önemli göstergeyle Irak ekonomisini mercek altına aldık. Bu değişkenler arasındaki ilişkiler sadece 2003-2020 dönemi arasında sınırlı tutularak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışma kapsamında elde ettiğimiz verileri kategorilere ayırıp analiz ettikten sonra şu sonuçlara vardık: Irak'ta işsizlik olgusu, gayri safi yurtiçi hasıla, kamu harcamaları ve enflasyon oranından etkilenen bir dizi makroekonomik göstergelerden etkilenmektedir. Bu çalışma kapsamında elde edilen bulgulara göre, Irak ekonomisi incelemeye tabi tuttuğumuz dönemdeki işsizlik oranlarında önemli ölçüde gözle görülür bir iyileşmeye tanıklık etmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of unemployment becomes a global phenomenon. It is a major indicator for the strength and weakness of every country's economy. Iraqi economy depends mainly on oil. Its oil secter generate enormous revenues; nevertheless, it didn't intercede to eliminate the phenomenon of unemployment. This research aims to present and discuss the theoretical framework of unemployment, with the focus on Iraq as case study. Also, it aims to study the impact of macroeconomic indicators of unemployment on Iraq. The researcher chose the three most important indicators: The relationship of unemployment to GDP, the relationship of unemployment to inflation, the relationship of unemployment to government spending, and the assessment and analysis of these relationships for the period 2003-2020. After collecting, examining and analyzing the data, the research came with the following results: Unemployment in Iraq is affected by the three macroeconomic indicators: Gross domestic product, public spending, and the rate of inflation in a declining rate.