American nation building: The case of Afghanistan (2001-2021)
Amerika'nın ulus inşası: Afganistan'ın durumu (2001-2021)
  1. Tez No: 828120
  2. Yazar: SALAHUDDIN SALEHI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖZDE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus inşası, Afganistan, Taliban, Terörle Savaş, Uluslararası Toplum, Nation-building, Afghanistan, Taliban, War in Terror, International Community
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ulus inşası, kriz içerisindeki gelişmekte olan ülkeler için modern bir müdahale türüdür. Ulus inşasının amacı, bir tehdidi onarmak, yenilemek veya yok etmektir. Ulus inşası tutku, kaynak ve benzersiz bir yönetim gerektiren uzun bir süreçtir. Afganistan, 11 Eylül'ün ardından uluslararası toplum için bir endişe haline geldi. Ancak Afganistan, ulus inşası için gündemde değildi; daha çok teröre karşı küresel savaşa odaklanmıştı. Afganistan'ın ulus inşası uluslararası topluma empoze edildi ve bu, sürecin toptan çöküşüne katkıda bulunan kilit unsurlardan biri oldu. Bununla birlikte, ulus inşasının ilk yılları Afganlar arasında umut ve iyimserlik yarattı. Afganistan halkı, diğer ülkelerdekiler gibi barış ve itibar içinde yaşamalıdır. Afganistan halkı sosyal, ekonomik ve siyasi hayatın her alanında ulus inşasının ilk aşamalarını benimsemiştir. Son olarak, Amerika'nın tahammülsüzlüğü, samimiyetsizliği, plansızlığı, sadakatsizliği, Afgan siyasi sisteminin sakatlığı ve Afganistan'ın geleneksel-kabilevi varlıklarının modern çağa aktarılamaması, isyana karşı bölge ülkelerinin tam desteğine rağmen, sürecin feci bir şekilde çökmesine yol açtı.
Özet (Çeviri)
Nation-building is a modern type of intervention for developing countries in crisis. The goal of nation-building is to restore, fix, or remove a threat. Nation-building is a lengthy process that requires passion, resources, and a unique management. Afghanistan became a concern for the international community in the wake of 9/11, but Afghanistan was not on the agenda for nation-building; it was more focused on the global war on terror. Afghanistan's nation-building was imposed on the international community, and it was one of the key elements that contributed to the process's total collapse. However, the early years of nation-building generated hope and optimism among Afghans. Afghanistan's people, like those of other countries, must live in peace and dignity. Afghanistan's people have embraced the initial stages of nation-building in all spheres of social, economic, and political life. Finally, American intolerance and lack of intention, lack of policy and commitment, and the disability of the Afghan political system and the lack of transferring Afghanistan's traditional and tribal entities to modern ones, as well as full support from regional countries against the insurgency, led to a catastrophic collapse of the process.