From empire to nation: Women and nation building in Spain and Turkey, 1898-1936
- Tez No: 687729
- Danışmanlar: PROF. ALEXIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ulus-inşası, İspanya, Türkiye, toplumsal cinsiyet, kadınların özneliği, ulus aşırı tarihi, Nation-building, Spain, Turkey, gender, women's agency, transnational history
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Cinsiyet ve uluş inşasına odaklanan sayısız çalışma olsa da bu çalışmaların çok azı sistematik karşılaştırmalı yaklaşımı benimsemiş ve daha da azı Avrupalı ve Avrupalı olmayan örnekleri ele almıştır. Bu tez, 1898-1936 yılları arasında, İspanyol-Amerikan Savaşı'nın bitişinden İspanyol İç Savaşı'na kadar olan süreçte, İspanya ve Türkiye'de imparatorluk sonrası ulusta kadının rolünü analiz etmektedir. Kültürel farklılıkları ve ayrı yollarda ilerlemelerine rağmen, aynı zaman aralığında, bu iki devlet politik kimliklerini imparatorluktan ulusala dönüştüren bir süreçten geçmişlerdir. Bu dönüşümün kilit bir birleşeni kadınlara spesifik roller atamaktı. Bunun sonucu olarak, bu tezin iki amacı vardır. Birincisi, imparatorluktan ulusa geçiş döneminde kadının yerinin yeniden tanımlanmasında, hangi özelliklerin ülkelere özgü olduğunun yanı sıra hangilerinin imparatorluk-aşırı ve ulus-aşırı politik kültürden kaynaklandığını anlamak. İkinci amacı ise, kadın dergilerini birincil kaynak olarak kullanarak, kadınların bu süreçte ne kadar aktif olduklarını ölçmek. Bu tez, kadınlar ve modernlik, kadın hakları, annelik, ulus ve kadınların kamusal söylemlerine erkeklerin müdahaleleri olmak üzere farklı konulara odaklanmıştır. Bu çalışmanın bağlayıcı ve kapsayıcı teması, geleneksel olarak kadınlara atfedilen rollerin yeniden oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Although studies focusing on the relation between gender and nation-building are numerous, few of them take a systematic comparative approach and fewer still do so with European and non-European cases. This thesis analyzes the role of women in imagining the post-imperial nation in Spain and Turkey between 1898 and 1936, namely from the Spanish-American War to the beginning of the Spanish Civil War. While culturally different, and evolving along specific trajectories, these two contexts share, around the same period, a process of reinvention of their political identitiesfrom imperial to national. Claiming, or assigning specific roles to women was a key component of that transition. Hence, the thesis pursues two aims. The first is to understand what, in the redefinition of the place of women at the time of the transition from empire to nation in each case, is country specific, as opposed to what derives from a trans-imperial and transnational political culture. The second aim is to assess the degree of agency of women in that process, by using women's magazines as primary sources.The thesis revolves around different thematic chapters, centred on women and modernity, women's rights, motherhood, the nation as well as male interventions in women's public discourse. The binding and overarching theme of this study is the reformulation of roles traditionally ascribed to women.