Hydraulic modelling of water distribution networks
Su dağıtım şebekelerinin hidrolik modelinin kurulması
- Tez No: 82815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik Model, Su Dağıtım Sistemlerinin Kalibrasyonu, Dinamik Kalibrasyon, Basmç Bölgesi, Test Noktası, Su Bütçesi, Boru Sürtünme Katsayısı, Akım Yolu Takibi. vı, Hydraulic Modeling of Networks, Dynamic Calibration, Pressure Zone, Test Node, Water Budget of Networks, Pipe Friction Coefficient, Path Tracing. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN HİDROLİK MODELİNİN KURULMASI YAĞIZ, Emre Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri Merzi Eylül 1999, 168 sayfa Su dağıtım sistemlerinin hidrolik modellerinin olmayışı şehirlerin altyapılanyla ilgili problemlerin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bir su dağıtım sisteminin hidrolik modelinin kurulması şebekenin fiziksel ve işletimle ilgili parametrelerine karar vermek manasına gelir. Hidrolik model, işletimle ve planlamayla ilgili çalışmaların kolaylıkla yapılabilmesi için son derece gereklidir. Bu çalışmada N8 (Kuzey-8) basınç bölgesinin hidrolik modeli kurulmaktadır. Şebekedeki mevcut kaçakların yerinin ve miktarının belirlenmesi hidrolik model kurma amacına yönelik başlıca araçtır. Bu sayede kaçak suyu beslemek için kullanılan fazla enerji ve su miktarlarında tasarruf yapmak mümkün olacaktır. Hidrolik model statik ve dinamik kalibrasyon olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Statik kalibrasyon önce makroskobik daha sonra ise mikroskobik seviyede gerçekleştirilir. Makroskobik kalibrasyon safhasında, subütçesi yapılarak kaçak su miktarı tespit edilir. Ayrıca bazı kaçakların yerleri ve vana açıklıkları da bu safhada tespit edilebilir. Mikroskobik kalibrasyon safhasında, borulardaki sürtünme katsayıları test noktalarında ölçülen ve hesaplanan basınç değerleri eşitlenmeye çalışılarak kailbre edilir. Tespit edilemeyen kaçakların yerleri dinamik kalibrasyon aşamasında ölçülen ve hesaplanan 24 saatlik tank seviyeleri eşitlenmeye çalışılarak bulunur. Bu kalibrasyon aşamalarının sonunda faturalanamayan su miktarı %55'den %25'e düşürülmüştür. Gerçek pompa eğrileri çıkartılmış ve aralarındaki farklılıklar izlenmiştir. Taranan bir bölgede vanaların %21'i kapalı ve %24'ü kısmi kapalı olarak tespit edilmiştir. Tespit edilemeyen kaçakların yerleri ve miktarları basınç değerleri ve düğüm noktalarının pompadan ortalama beslenme oranlarına göre oluşturulmuş haritalar kullanılarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC MODELING OF WATER DISTRIBUTION NETWORKS YA?IZ, Emre M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Mend September 1999, 168 pages Lack of the hydraulic models for the water distribution networks constitutes the biggest portion of the problems related to the infrastructural system of the cities. Hydraulic modeling is determining all the physical and operational characteristics of the system and is strictly necessary to perform some operational and planning studies using the least effort. In this study, hydraulic model of pressure zone N8 (North-8) is builded. Finding the amount and location of the leaks in the pressure zone is the main tool for the purpose of building the hydraulic model. In this way, excess energy and water, which are used to feed the leaks, can be saved. Hydraulic modeling is performed in two levels which are static and dynamic calibration. Static calibration is performed firstly in macroscopic and than in microscopic phases. The amount of the leaks are calculated making a water budget in the macroscopic calibration phase. Also some of mthe leak locations and valve openings can be determined in this phase. Pipe roughness factors are calibrated by matching the observed and calculated pressure heads at the test nodes in the microscopic calibration phase. Location of the undetected leaks in the system are found by matching the observed and calculated tank levels for a period of 24 hours in the dynamic calibration level. At the end of these calibration levels, the unaccounted for water was decreased from 55% to 25%. The real pump curves were derived and the difference between them was observed. In the searched area, 21% of the valves were found as closed and 24% of the valves were found as partially closed. Location and amount of the undetected leaks were found by using the maps created for the pressure heads and average tracing ratios feeding the junction nodes from the pump.