Study on moment curvature relationships in reinforced concrete
Betonarmede moment eğrilik ilişkisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 82814
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Moment-Eğrilik İlişkisi, Gerilme-Birim Deformasyon İlişkisi, Sargılanmış Beton, Çelik Modeli, Eksenel Yük, Etkileşim Diyagramı, Süneklik, Dayanım, Sargılama, Reinforced Concrete, Moment-Curvature, Stress-Strain Relationships, Confined Concrete, Steel Model, Axial Load, Interaction Diagrams, Ductility, Strength, Confinement
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu tezde değişik özelliklere sahip betonarme elemanların davranışları incelenmiştir. Bu amaçla moment-eğrilik grafikleri çizebilen bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu program, problemden bağımsız olarak ve ancak incelenecek örneği oluşturan yapı malzemelerinin bütün özellikleri bilgisayara aktarıldıktan sonra çalışmaktadır. Sargılanmış betonun gerilme birim deformasyon ilişkisinin analitik çözümünde, sonuçlarının güvenilirliği daha önceki çalışmalarda kanıtlanmış bazı matematik modeller kullanılmıştır. Oluşturulan moment eğrilik grafikleri çeşitli karşılaştırmalar yapmak ve bazı sonuçlar elde etmek üzere gruplandınlmıştır. On beş durum çalışması iki genel konu altında incelenmiştir: Betonarme kirişler ve kolonlar. İncelenen durum çalışmaları şunlardır: Basmç donatısının betonarme kiriş davranışına etkisi Beton dayanımının betonarme kiriş ve kolon davranışlarına etkisi Sargılamanın betonarme kiriş davranışına etkisi Çelik modelinin betonarme kiriş davranışına etkisi Çekme donatısının betonarme kiriş davranışına etkisiBetonarme kiriş ve kolonlarda, sargılanmış beton modelinin, moment-eğrilik diyagramına etkisi T-kirişlerde, tabla genişliğinin etkisi Enine donatı konfigürasyonun betonarme kolon davranışına etkisi Enine donatı oranının betonarme kolon davranışına etkisi Enine donatı aralığının betonarme kolon davranışına etkisi Boyuna donatı oranının betonarme kolon davranışına etkisi Eksenel yük düzeyinin betonarme kolon davranışına etkisi Toplam beton alanının sargılanmış alana oranının betonarme kolon davranışına etkisi Her durum çalışması sonrasında elde edilen sonuçlar, ilgili bölümlerin sonunda sunulmuştur. Moment-eğrilik diyagramları Ek A'da sunulmuştur. İncelenen kolonların etkileşim diyagramları Ek B'de sunulmuştur. Genel bir sonuç olarak şu söylenebilir ki, kiriş davranışının sünekliliğini belirleyen baskın etken çelik kalitesi iken kolon davranışının sünekliliği beton kalitesine, yani dayanımına, sargılanmasına, vs. bağlıdır.
Özet (Çeviri)
In this study the behaviour of reinforced concrete structural members having various characteristics were investigated. For this purpose a computer program which can draw moment-curvature diagrams was written. Main inputs to the program are; material characteristics used, geometry of the cross-section, and configuration of longitudinal and transverse reinforcement. For confined concrete in the core, mathematical models which have been tested by various researchers have been used. The moment-curvature diagrams obtained were grouped, in order to be able to make better comparisons and to reach to sound conclusions. Fifteen case studies were made in two main chapters: Studies on R/C beams and columns. The case studies considered were as follows: Influence of compression reinforcement (R/C beams) Influence of concrete strength (R/C beams & columns) Influence of confinement (R/C beams) Influence of steel model (R/C beams) inInfluence of tension reinforcement (R/C beams) Influence of confined concrete model (R/C beams and columns) Influence of flange width in T-beams Influence of lateral reinforcement configuration (R/C columns) Influence of lateral reinforcement ratio (R/C columns) Influence of lateral reinforcement spacing (R/C columns) Influence of ratio of longitudinal bars (R/C columns) Influence of axial load level (R/C columns) Influence of ratio of the gross area to the confined area (R/C columns) The conclusions of each case study are presented at the end of the related sections. All moment-curvature diagrams are presented in Appendix A. The interaction diagrams of the columns studied are presented in Appendix B. As a general conclusion, it can be said that, for beams the ductility and behaviour was dominated by the quality of steel, while for columns the ductility and behaviour were dominated by the quality of concrete. It should be pointed out that concrete which dominates the behaviour of R/C columns is the confined concrete.