Geri Dön

Mapping liquefaction susceptibility of the İzmir metropolitan area

İzmir metropolitan alanının sıvılaşma hassasiyetinin haritalanması

  1. Tez No: 82836
  2. Yazar: MUSTAFA TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERİN N. URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, sıvılaşma hassasiyeti, zemin tehlikesi, tehlike haritalama, deprem tehlikesi, sıvılaşma sebepli kayıp. vı, Liquefaction, liquefaction susceptibility, ground hazard, hazard mapping, earthquake hazard, liquefaction induced loss. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 152

Özet

oz İZMİR METROPOLİTAN ALANININ S İVİL AŞ MA HASSASİYETİNİN HARİTALANMASI YILMAZ, Mustafa Tolga Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Derin N. URAL Ağustos 1999, 134 sayfa İzmir Metropoliten Alanı büyük oranda Kuvartemer alivyon ile kaplıdır. Kıyı bölgesi boyunca yeraltı suyu derinliğinin düşük olması sebebiyle, gelecekteki bir deprem esnasında, Kuvartemer alivyon sahaların önemli bir kısmı sıvılaşma potansiyeline sahip olacaktır. Bu sebeple, izmir Metropoliten Alanının sıvılaşma hassasiyeti jeoteknik yaklaşım temel alınarak araştırılmıştır. izmir Metropoliten Alanı için detaylı jeolojik haritalar mevcut değildir. Bu sebeple, çalışma için mevcut veriler ana olarak standart penetrasyon testi (SPT) loğları, statik sonda loğları (CPT) ve bunların yanında 1:250.000 ölçekte izmir İli jeololojik haritasıdır. Bu nedenle, sıvılaşma hassasiyeti içeren Kuvartemer alivyon sahalar, herbiri bir olasılıksal sıvılaşma hassasiyeti grafiği ile ifade edilen altalanlara bölünmüştür. Sıvılaşma hassasiyeti, sıvılaşmayı başlatmaya ancak yetecek en yüksek yer ivmesi cinsinden ifade edilmesi şeklindeki Elton ve Hadj-Hamou (1990) yaklaşımı temel alınarak ifade edilmiştir. Bu sebeple, değişik deprem büyüklükleri için, SPT ve CPT loğlarının sıvılaşma hassasiyetleri en yüksek yer ivmesi temelinde ifade edilmiştir. Dolayısıyla, verilen bir deprem büyüklüğü ve en yüksek yer ivmesi için, altalandaki loğların belli bir yüzdesisıvılaşma potansiyeline sahip olacaktır. Sıvılaşma hassasiyeti grafikleri sıvışlaşma potansiyeli bulunan katmanlar içeren test loğlarının yüzdesini belirleyecek, ve bunun için deprem büyüklüğü ve en yüksek ivme değerleri girdi olarak kullanılacaktır. Sıvılaşma hassasiyeti grafikleri, İzmir Metropoliten Alanındaki gelecekteki bir deprem için, sıvılaşma kaynaklı kayıp tahminlerinde kullanılabilecektir. Diğer bir yandan, varolan topografya, uygulanmış zemin güçlendirme çalışmaları, binaların temel tipleri, ve varolan binaların etkileri sahaların sıvılaşma performansını oldukça değiştirmektedir. Bu nedenle, grafiklerden elde edilecek sonuçlar, varolan binaların mühendislik özelliklerine ve temel durumuna dayalı mühendislik yargısıyla yükseltilebilir veya azaltılabilir. İzmir Metropoliten Alanı üzerindeki en yüksek yer ivmesi dağılımına bağlı olarak yapılan herhangi bir sismolojik çalışma sıvılaşma imkanı olarak kullanılabilir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT MAPPING LIQUEFACTION SUSCEPTIBILITY OF THE İZMİR METROPOLITAN AREA YILMAZ, Mustafa Tolga M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Derin N. URAL August 1999, 134 Pages A large proportion of the Izmir Metropolitan Area is covered with Quaternary alluvium. Since the water table depth is low for onshore sites, considerable amount of the Quaternary alluvium sites will have liquefaction potential in a future earthquake event. Therefore, the liquefaction susceptibility for the Izmir Metropolitan Area is investigated based on geotechnical approach. Detailed geological maps are not available for the Izmir Metropolitan Area. Thus, the available data for the study is formed mainly by the standard penetration test (SPT) logs, and cone penetration test (CPT) logs, and also a 1 :250,000 scale geological map of the Izmir Province. Hence, Quaternary alluvium sites are divided into subzones, where each subzone having liquefaction susceptibility is designated by a probabilistic liquefaction susceptibility chart. The liquefaction susceptibility is based on Elton and Hadj-Hamou (1990) approach, that is, the susceptibility is expressed in terms of minimum peak surface acceleration required to initiate liquefaction. Therefore, liquefaction susceptibility of SPT logs and CPT logs is determined in peak surface acceleration basis, for different earthquake magnitudes. Hence, for a IIIgiven earthquake magnitude and peak surface acceleration, a percentage of logs in a given subzone will have liquefaction potential. Thus, use of liquefaction susceptibility charts require peak surface acceleration and earthquake magnitude as entry values, where percentage of logs involving deposits with liquefaction potential is determined by the charts. The liquefaction susceptibility charts can be used in liquefaction induced loss estimations for a future earthquake, for the Izmir Metropolitan Area. On the other hand, since existing topography, applied foundation improvement techniques, foundation type of the structures, and effect of existing structures alter liquefaction performance of the sites significantly, results of the charts can be raised or lowered according to engineering judgement based on engineering properties of existing buildings and foundation conditions. Any seismological study based on distribution of peak surface acceleration over the Izmir Metropolitan Area can be used as liquefaction opportunity.

Benzer Tezler

  1. Liquefaction assessment and mapping through machine learning methods and GIS for a case study in Balıkesir

    Makine öğrenmesi ve CBS yardımıyla sıvılaşma değerlendirmesi ve haritalamasına yönelik Balıkesir'de bir vaka analizi

    MOHAMED OUNISSI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    İnşaat MühendisliğiEskişehir Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK EVİRGEN

  2. Seferihisar (İzmir) bölgesinde sıvılaşma analizi ve haritalandırılması

    Analysis and mapping of liquefaction in Seferihisar (İzmir) province

    EZGİ AKBUĞA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    İnşaat MühendisliğiManisa Celal Bayar Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA DURUKAN

  3. Aydın ili Nazilli ilçesi zeminleri sıvılaşma davranışının cbs ile incelenmesi

    Investigation of liquefaction behavior of Nazilli district of Aydın province soils with gis

    MUSTAFA AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    İnşaat MühendisliğiSakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSA VURAL

  4. Sakarya ili Geyve ilçesi zeminleri sıvılaşma davranışının CBS ile incelenmesi

    Investigation of liquefaction behavior of Geyve district of Sakarya province soils with GİS

    AYŞE EDA ÖZDİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İnşaat MühendisliğiSakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSA VURAL

  5. Techniques of preparing zoning maps for liquefaction potential

    Sıvılaşma potansiyeli haritalarının hazırlanma teknikleri

    ZÜHAL ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2003

    İnşaat MühendisliğiBoğaziçi Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMİH TEZCAN