Maksiller sinüs ogmentasyonunda sığır kaynaklı kemik grefti ve titanyum ile hazırlanan trombositten zengin fibrin kullanımının klinik, radyolojik ve histomorfometrik olarak karşılaştırılması: Split-mouth randomize kontrollü klinik çalışma
Clinical, radiological, and histomorphometric comparison of the use of bovine bone graft and titanium-prepared platelet-rich fibrin in maxillary sinus augmentation: A split-mouth randomized controlled clinical study
  1. Tez No: 828417
  2. Yazar: ŞEYMA EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERCESTE GÜLER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs ogmentasyonu, ksenogreft, titanyum ile hazırlanan trombositten zengin fibrin, histomorfometrik, implant stabilite değeri, Maxillary sinus augmentation, xenograft, platelet-rich fibrin prepared with titanium, histomorphometric, implant stability value
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Rezidüel kemik yüksekliği yetersiz olduğunda, dental implantların primer stabilitesini sağlamak için farklı biyomateryaller kullanılarak maksiller sinüs ogmentasyonu yapılmaktadır. Bu çalışmada çift taraflı maksiller posterior bölgede iki aşamalı maksiller sinüs ogmentasyonu cerrahisinde, titanyum ile hazırlanan trombositten zengin fibrin (T-TZF) ile sığır kaynaklı ksenogreftin (SKK) radyografik, histomorfometrik ve implant stabilizasyonu açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma randomize kontrollü split-mouth olarak dizayn edilmiş ve çalışma grupları T-TZF ve SKK olarak ikiye ayrılmıştır. Maksiller sinüs ogmentasyonundan 6 ay sonra elde edilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi üzerinden total kemik yüksekliği (ToKY), kemik kazancı yüksekliği (KKY), greft hacmi (GH) ve kemik densitesi (KD) ölçülmüştür. Maksiller sinüs ogmentasyonundan 6 ay sonra her iki gruptan histolojik örnek elde edilmesini takiben dental implantlar yerleştirilmiştir. Histolojik örneğin histomorfometrik analizi ve implantların primer ve sekonder stabilite değerleri elde edilmiştir. Bulgular: Radyografik değerlendirmede SKK grubunda ToKY, KKY, GH ve KD değerleri sırasıyla 14,25±1,65 mm, 11,47±2,14 mm, 1519,39±432,61 mm3 ve 492,77±117,35 mm3 ölçülürken, T-TZF grubunda 10,64±3,96 mm, 7,33±3,75 mm, 989,89±523,07 mm3 ve 192,09±127,90 mm3 olarak ölçüldü ve SKK grubunun anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Histomorfometrik sonuçlara göre yeni kemik yüzdesi (YKY), T-TZF ve SKK grubu için sırasıyla 19,48±14,60 ve 8,31±5,47 ölçülürken, gruplar arasında istatistiksel fark olmadığı bulgulanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada MSO için sığır kaynaklı kemik greftinin, T-TZF'den osteokondüktif etkinliğinin ve greft hacminin 6. ayda daha stabil olduğu bulgulanmakla beraber YKY ve primer ve sekonder stabilizasyon değerleri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Daha farklı dizaynlarda T-TZF'nin değerlendirildiği ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: When the residual bone height is insufficient, maxillary sinus augmentation (MSA) is performed using different biomaterials to ensure the primary stability of dental implants. In this study, it was aimed to compare the platelet-rich fibrin prepared with titanium (T-PRF) and the bovine bone graft (BBG) in terms of radiographic, histomorphometric and implant stabilization in two-stage MSA surgery in the bilateral maxillary posterior region. Materials and Methods: The study was designed as a randomized controlled split-mouth study and the study groups were divided into T-PRF and BBG. Total bone height (ToBH), bone gain height (BGH), graft volume (GV) and bone density (BD) were measured using cone beam computed tomography obtained 6 months after MSA. 6 months after MSA, dental implants were placed after obtaining histological samples from both groups. The histomorphometric analysis of the histological sample and the primary and secondary stability values of the implants were obtained. Results: In the radiographic evaluation, ToBH, BGH, GV, and BD values in the BBG group were 14.25±1.65 mm, 11.47±2.14 mm, 1519.39±432.61 mm3, and 492.77±117.35 mm3, respectively. While it was measured as 10.64±3.96 mm, 7.33±3.75 mm, 989.89±523.07 mm3 and 192.09±127.90 mm3 in the T-PRF group, it was significantly higher has been found to be in the BBG group. According to the histomorphometric results, the percentage of new bone (PNB) was measured as 19.48±14.60 and 8.31±5.47 for the T-PRF and BBG groups, respectively, while there was no statistical difference between the groups. Conclusion: In this study, although the osteoconductive efficiency and graft volume of bovine bone graft for MSO were found to be more stable than T-PRF at six months, no significant difference was found in terms of PNB and primary and secondary stabilization values. Further studies are needed to evaluate T-PRF in different designs.